wtorek, 25 kwietnia 2017

Produkty i zioła zalecane ciężarnej kobiecie

 Bezpieczne produkty i zioła dla kobiety w ciąży


Na wiele ciążowych dolegliwości mogą pomóc zioła, ale należy upewnić się, że są one bezpieczne dla przyszłej mamy i jej maleństwa. Bywa tak, że to, co nie szkodzi mamie bywa szkodliwe dla dziecka. Dlatego zamieszczam spis polecanych, bezpiecznych ziół dla ciężarnych i maluszków. Ale jeśli nie stosowałaś ziół przed zajściem w ciążę, to nie rozpoczynaj ich stosowania teraz, bo niektóre zioła mogą uczulać z powodu tego, że zawierają silne alergeny. Jeżeli piłaś zioła przed ciążą, to nie istnieje taka obawa i warto uzupełnić o nie swoją apteczkę i popijać je profilaktycznie. Zapobiegną chorobom i dostarczą witamin, mikroelementów korzystnie wpływając na organizm twój i twojego maluszka. Napary z ziół można pić profilaktycznie 2-3 razy dziennie, przygotowując je w proporcji: 1-2 łyżeczki suszonych ziół na szklankę wody. Pamiętaj, że zioła mogą być tylko uzupełnieniem dobrze ułożonej diety. Przed ich zastosowaniem należy zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego ciążę, gdyż niektóre zioła i przyprawy mogą wpływać toksycznie na organizm dziecka. Łożysko nie jest dostateczną barierą ochronną, dlatego wiele substancji szkodliwych dla dziecka może przez nie przenikać. Są zioła i przyprawy neutralne takie jak np. pietruszka, czosnek i sól, ale nie należy spożywać ich w nadmiarze, bo mogą wywołać ciążowe dolegliwości. 

Anyż, kminek, czarnuszka, koper włoski

Te zioła mają podobne działanie i są wskazane przy dolegliwościach trawiennych. Wspomagają laktację. Herbatka z koperku łagodzi dolegliwości maluszka z powodu kolki.

Imbir

Najlepszym surowcem leczniczym jest świeże kłącze imbiru. Imbir w proszku nie ma tych właściwości. Świeży imbir działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie nawilżając śluzówkę i przynosząc ulgę przy kaszlu. Dla kobiet w ciąży polecany dlatego, że skutecznie łagodzi poranne nudności. Opublikowane niedawno badanie stwierdza, że imbir zmniejsza ryzyko poronienia. Aby sporządzić napar - należy drobno pokroić kawałek imbiru - 4-5 cm - i zalać dwoma szklankami wody. Gotować przez ok. 20 minut, a potem przecedzić i wymieszać z miodem. Imbir można też zetrzeć na tarce, wymieszać z miodem i sokiem z cytryny i zjeść.

Lawenda lekarska

Zawsze działa relaksująco niezależnie od sposobu jej stosowania. Zapach lawendy warto wdychać (może być olejek lawendowy), albo pić napary z lawendy. Zaparzamy pod przykryciem 1 łyżkę kwiatów lawendy lekarskiej w jednej szklance wrzącej wody. Po 10 minutach mieszamy, przecedzamy i pijemy. Lawendowy napar doskonale uspokaja, usypia, zapobiega wzdęciom.

Lucerna siewna

Liście lucerny zawierają znaczne ilości witamin B, C, D, E i K oraz soli mineralnych: potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Picie naparu z lucerny działa przeciwko nudnościom, wspomaga leczenie anemii, przeciwdziała krwotokom, likwiduje wzdęcia i zaparcia.  

Majeranek

Napar z majeranku (1 łyżeczka na szklankę wrzątku) łagodzi ciążowe nudności. Ten sam efekt daje zjadanie małej łyżeczki ziół. 

Malina właściwa - liście

Niektóre położne mówią, że preparatów z liści malin nie można pić w ciąży przed upływem 37-38 tygodnia, bo mogą wywołać przedwczesne skurcze macicy. Jednakże wielu ginekologów mówi, że jest to najważniejsze zioło w ciąży. Dr Preeti Agrawal, znana ginekolog pochodząca z Indii, jak i słynna propagatorka naturalnego porodu Janet Balaskas w swoich publikacjach polecają picie naparu z liści malin nawet przez całą ciążę, a przez ostatnie dwa trymestry jest to polecane, bo wzmacnia i odżywia mięśnie macicy, co usprawnia poród. Napar z liści malin rozkurcza macicę, gdy zaczyna się akcja porodowa i dlatego poród staje się łatwiejszy. Malina jest bogata w żelazo, a napar z suszonych liści działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Może być stosowany do płukania   jamy ustnej w stanach zapalnych i w przeziębieniu. Pomaga przy dolegliwościach trawiennych, biegunce i zapaleniu dróg moczowych. Wzmaga laktację. Zanim zaczniesz pić napary z liści malin - zasięgnij opinii lekarza prowadzącego ciążę.

Melisa lekarska

Działa uspokajająco, łagodzi stany pobudzenia nerwowego, sprawia, że łatwiej zasypiamy. Na bóle głowy polecana jest filiżanka ciepłego naparu z miodem. Taki napar przegania depresyjny nastrój i bezsenność. Melisę można zaparzać dodając rumianek i pokrzywę. Mieszanka stosowana w pierwszym trymestrze łagodzi nudności i wymioty, działa przeciwwirusowo. Może być stosowana w leczeniu z nadczynności tarczycy.

Mięta pieprzowa

Wspomaga pracę przewodu pokarmowego, łagodzi procesy trawienia, przez co zapobiega wzdęciom. U niektórych ciężarnych kobiet napar z mięty łagodzi też poranne nudności. Ma działanie uspokajające, łagodzi drażliwość i niepokój, który często towarzyszy przyszłym mamom.

Mniszek lekarski

Zielone części i kwiaty tej pospolitej wiosennej rośliny zawierają duże ilości witaminy A, wapnia i żelaza, a liście są dodatkowo bogate w potas. Mniszek zawiera też substancje ułatwiające procesy trawienne i stymulujące wydzielanie żółci, ma działanie moczopędne - pomaga w pozbyciu się nadmiaru płynów. Liście mniszka zawierają dużo potasu, który jest potrzebny dla przyszłej mamy. Mniszek doskonale wpływa na produkcję mleka u kobiet karmiących. 

Nagietek

Jest bogaty w witaminę C i magnez. Kobiety w ciąży powinny pić napary z nagietka w pierwszej połowie ciąży, gdyż zmniejsza ryzyko poronienia. 

Orzechy 

Mają korzystny wpływ na rozwój umysłowy dziecka, z powodu dużej zawartości cynku, a także na poprawę pamięci i koncentracji u przyszłej mamy. Zawierają witaminę E, która skutecznie chroni przed poronieniem, witaminy z grupy B, witaminę PP, które stymulują rozwój płodu oraz dużo białka, tłuszczu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo łatwo przyswajane przez organizm. W diecie kobiety ciężarnej nie powinno ich zabraknąć. 

Pokrzywa zwyczajna

Dostarcza nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także wapnia i żelaza. Pokrzywa w postaci naparów i zjadana na surowo zapobiega anemii, działa moczopędnie. Sok lub sałatka z młodych, nieparzących, listków zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, szczególnie na żelazo. Szczególnie polecana dla kobiet cierpiących z powodu opuchlizny nóg, bo pozwala ją usunąć z organizmu - działa moczopędnie. Zawiera witaminę K, flawonoidy i garbniki, działając przeciwkrwotocznie. Obniża ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, dobra przy biegunkach, obniża lekko ciśnieniw krwi. Polecana jest po porodzie dla wzmocnienia organizmu i przy problemach z laktacją. 

Poziomka - liście

Poziomka należy do tej samej rodziny co malina, toteż jej właściwości są podobne. W czasie ciąży napar może być używany jako środek uspokajający.

Prawoślaz

Działa osłaniająco i zmiękczająco z powodu zawartości śluzu. Wywar z korzenia prawoślazu łagodzi dolegliwości układu pokarmowego (nadkwasota żołądka, zgaga i zaparcia), osłania podrażnione gardło, zmniejszając suchy, męczący kaszel.

Przywrotnik pospolity

Ma właściwości ściągające dzięki którym zapobiega krwotokom porodowym. Jest skuteczny w likwidacji porannych nudności i w kłopotach trawiennych. Kobiety w ciąży powinny pić to zioło, aby wzmocnić mięśnie macicy. Napar pity codziennie przez miesiąc - może usprawnić przebieg porodu.

Rumianek

Zioło dobroczynne dla układu trawiennego, łagodzi wzdęcia i dolegliwości jelitowo-żołądkowe. Ma działanie uspokajające i lekko nasenne. Dla cierpiących na poranne mdłości ciężarnych kobiet jest polecany w mieszance z imbirem. Działa odkażająco i przeciwzapalnie, można nim przemywać oczy, płukać gardło przy anginach i zapaleniu dziąseł. Doddany do kąpieli łagodzi częste w ciąży obrzmienie nóg. 

Siemię lniane

Siemię, to nasiona lnu, które są wspaniałym lekiem przeciw zaparciom. 
1 łyżkę stołową nasion zalać 3/4 szklanki przegotowanej i odstawić na 30 minut. Tak przyrządzone siemię można jeść trzy razy dziennie, dodając miodu i popijając wodą. Roztwór z siemienia łagodzi też suchy kaszel.

Słonecznik - nasiona 

Ważnym składnikiem diety ciężarnej powinny być także nasiona słonecznika. Są one cennym źródłem witamin z grupy B. (między innymi B6) a także witamin A, D i E. Oprócz tego zawierają wiele składników mineralnych, takich jak cynk, żelazo, magnez, wapń. Odgrywają bardzo ważną rolę w tworzeniu struktur skóry i nabłonka u płodu. Nie tylko nasiona słonecznika w czystej postaci mają korzystny wpływ na prawidłowy rozwój twojego dziecka. Równie wielkie znaczenie odgrywa olej słonecznikowy, który jest cennym źródłem niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych diety ciężarnej. Te z kolei obniżają poziom cholesterolu we krwi, mają także korzystny wpływ na pamięć i koncentrację, a u rozwijającego się dziecka na jego prawidłowy wzrost i rozwój fizyczny.

Wiesiołek

Dobrze dla ciężarnej działa spożywanie oleju z wiesiołka. Począwszy już od 36 tygodnia ciąży dobrze go stosować 3 x dziennie po 2 kapsułki, bo działa zmiękczająco na szyjkę macicy. W czasie porodu szyjka będzie bardziej elstyczna i podatna na skracanie i rozwieranie.  

Tych ziół nie wolno stosować w ciąży

Zioła, których nie wolno stosować podczas ciąży to: krwawnik pospolity, piołun, tasznik pospolity, ruta, wrotycz, mięta polna, lubczyk ogrodowy, aloes, bylica zwyczajna, żeń-szeń, senes, arcydzięgiel, litwor, cząber ogrodowy. Poza tym wiele ziół wchodzi w reakcje z przyjmowanymi lekami, dlatego zawsze należy przedyskutować ich stosowanie z lekarzem prowadzącym ciążę.

Zioła jako leki

Niektóre kobiety mają coraz większe zaufanie do ziół niż do leków chemicznych. Ale nie zdają sobie sprawy, że wiele leków jest produkowanych z roślin, a problemy wywołane skutkami ubocznymi leków tzw. powikłaniami - to problemy związane z przedawkowaniem i złym ich zażywaniem. Trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że nadmiar ziół bywa też szkodliwy dla młodego organizmu dziecka, a bywają zioła toksyczne i ich stosowanie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Działanie niektórych ziół może spowodować skurcze macicy i przedwcześnie wywołać poród, albo doprowadzić do odwodnienia organizmu matki i płodu. Zioła mogą wejść w konflikt z zażywanymi lekami, toteż przyszła mama powinna konsultować z lekarzem prowadzącym ciążę każdą chęć przyjmowania ziół. Lekarz ginekolog może najlepiej doradzić, bo wie jakie leki przyjmuje pacjentka. Niektóre zioła mogą też wypłukiwać przyjmowane przez kobietę ciężarną witaminy, albo je kumulować w organizmie, co wcale nie jest zdrowe w obu przypadkach.

Białko w ciąży 

Zapotrzebowanie na białko w okresie ciąży wzrasta i dlatego trzeba więcej produktów mlecznych zjadać. Produkty bogate w białko to produkty mleczne i ich przetwory, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych, niewielkie ilości orzechów. Rośliny strączkowe dostarczają witamin z grupy B, kwas foliowy, biotynę, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas. Minerały te mają decydujący wpływ na wytworzenie kośćca, układu nerwowego i krwionośnego u będącego w łonie dziecka i dostarczają niezbędnych aminokwasów. Bardzo ważne w diecie ciężarnej są jajka, bo dostarczają witaminę B12, która jest niezbędna dla wytworzenia prawidłowego układu nerwowego dziecka, zawierają też żelazo, wapń, lecytynę i kwas foliowy, a to zapobiega wadom wrodzonym maleństwa. 
Zredagowano na podstawie rad 
ginekologa, dr n. med. Lecha Medarda 

Zobacz także artykuł, czego kobieta w ciąży robić i jeść nie powinna

http://ajurweda.blogspot.com/2017/04/produkty-i-prace-zabronione-ciezarnej.html


Wszystkich chcących zgłębiać tajniki medycyny ajurwedy zapraszamy na warsztaty


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz