czwartek, 6 listopada 2014

Miód i jego cudowne właściwości

Produkty pszczele, rodzaje miodów i ich cudowne działanie




Miód jest jednym z najbardziej wartościowych i naturalnych produktów w którego skład oprócz węglowodanów (65-85%), kwasów organicznych, które decydują o jego smaku i wartości odżywczej, białek, wchodzą także najbardziej wartościowe w miodzie składniki mineralne i enzymy. Neutralizują one toksyny i działają bakteriobójczo, aktywują reakcje biochemiczne na skutek czego podnosi się odporność organizmu oraz ogranicza stany zapalne. Aby w pełni korzystać z walorów zdrowotnych miodu należy go spożywać w jego naturalnej postaci, a jeśli miód używamy jako słodzika, to dodajemy go do chłodnych napojów. W gorących napojach traci swoje zdrowotne właściwości. Miód dodaje nam sił, wzmacnia serce i ułatwia walkę z przeziębieniem. Wśród wielu gatunków miodu możemy znaleźć takie, które dodatkowo wspomagają leczenie z niektórych dolegliwości. 

Najbardziej uniwersalnym miodem jest miód wielokwiatowy o łagodnym smaku, typowo miodowej barwie i właściwościach. 

Kuracje miodem


Bez względu na to po jaki gatunek miodu sięgniemy, to stosować go możemy w podobny sposób. Aby zapobiegać chorobom możemy profilaktycznie spożywać codziennie łyżkę miodu. Można wieczorem, przed pójściem spać, rozpuścić w ciepłej wodzie jedną łyżkę miodu i wypić rano przed śniadaniem lekko ją podgrzewając gdy zachodzi taka potrzeba. Można też wziąć miód pod język i czekać aż się rozpuści. Podczas infekcji, przeziębień taką kurację stosujemy trzy razy dziennie. 

Uwaga! - Noworodkom i niemowlakom nie podajemy miodu! Gdy dziecko skończy rok - można mu podawać miód ale w małych ilościach (1 mała łyżeczka).

Niektóre rodzaje miodów i ich zastosowanie


Miód akacjowy - bardzo jasny, prawie przeźroczysty, po skrystalizowaniu - biały lub kremowy. Ma słodki smak i zapach. Szczególnie jest zalecany diabetykom.
  • usuwa zgagę i nadkwaśność
  • skuteczny przy przeziębieniach
  • infekcje układu moczowego
  • przy trudnościach trawiennych
  • schorzenia nerek i przewodów moczowych
  • skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych

Miód gryczany - barwa od brązowej do bursztynowej, pachnie kwiatami gryki i posiada wyrazisty, lekko piekący smak. Stosuje się go w rehabilitacji po złamaniach, gdyż sprzyja tworzeniu się kostnicy by szybciej zrastały się kości. Zawiera dużo biopierwiastków.
  • doskonały dla rekonwalescentów
  • schorzenia górnych dróg oddechowych
  • przy kłopotach z pamięcią i wyczerpaniu nerwowym
  • schorzenia układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie)
  • zapalenie nerek, grypa i gorączka

Miód lipowy - płynny miód przypomina barwą i konsystencją gęsty olej roślinny, po skrystalizowaniu staje się jasny, kremowy. Ma wyrazisty i gorzkawy smak. Dla wzmocnienia jego działania powinno podawać się go w herbacie z kwiatu lipowego.  
  • polecany przeciw gorączce - działa napotnie
  • antyseptycznie i uspokajająco
  • zapalenie oskrzeli
  • na szczególnie mokry kaszel 
  • infekcje bakteryjne, przeziębienia
  • nadpobudliwość i bezsenność

Miód spadziowy - ma szarozieloną, dosyć jasną barwę, korzenny i delikatny aromat i smak, ale jest mało słodki. Zawiera dużo białka i tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii.  
  • miód spadziowy z drzew iglastych zaleca się przy chorobach stawów, płuc i układu nerwowego, nieżytach górnych dróg oddechowych
  • miód spadziowy z drzew liściastych działa moczopędnie i zwiększa produkcję żółci

Miód rzepakowy - jest jasnożółty, ale bywa też biały (zwłaszcza po skrystalizowaniu się). Ma lekko mdły aromat kwiatów rzepaku, jest słodki z wyczuwalnym gorzkim posmakiem.
  • schorzenia płucne
  • problemy sercowe
  • zaparcia i problemy z trawieniem
  • układ moczowy (nerki)
  • układ krwionośny
Miód wielokwiatowy - ma łagodny smak i typowo miodową barwę. Jego właściwości są najbardziej uniwersalne zastosowanie. 
  • stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym
  • leczy serce i wspomaga układ krwionośny
  • przy chorobach przeziębieniowych.

Miód wrzosowy - brunatny, może mieć też odcienie czerwonawe, o wyraźnie wyczuwalnym zapachu wrzosu i pikantnym, gorzkim smaku. Stosowany szczególnie w leczeniu prostaty
    • profilaktycznie zalecany przeciw zapaleniom dróg moczowych
    • kamicy nerkowej
    • zapaleniu jelit

    Dla zdrowia i urody


    Szklanka letniej wody z miodem i cytryną to doskonały lek przeciw przeziębieniom. Łyżeczkę miodu zalać wodą i dodać cytrynę. Miód nawilży gardło i złagodzi kaszel. Miód także oczyszcza krew, pobudza apetyt i trawienie, wzmacnia serce, poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i działa uspokajająco.

    Ciekawostki:

    Krystalizacja miodu nie niweluje jego wartości odżywczych. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).

    Każda odmiana miodu ma inny smak i po smaku możemy miody rozróżniać. Im jaśniejszy miód - tym bardziej słodki. Można je zatem dodawać do deserów czy napojów. Miody ciemniejsze mają zawsze bardziej wyrazisty smak i służyć mogą jako dodatek do sosów czy marynat. Bardzo dobre są z domowym ciastem lub chlebkiem.

    Smaki niektórych miodów
    • gryczany - ostry,
    • wielokwiatowy - łagodny,
    • rzepakowy - bardzo słodki,
    • wrzosowy - gorzkawy,
    • koniczynowy - lekko kwaskowaty.


    Produkty pszczele i ich lecznicze właściwości



    Pracowite pszczółki dostarczają wielu substancji, które wzmacniają naszą odporność. Nie tylko miód leczy i daje nam odporność, ale także inne pszczele produkty takie jak pierzga, propolis i mleczko pszczele. Można je stosować razem lub pojedynczo, dodawać do leczenia farmakologicznego - wówczas uodpornią nasz organizm i skróci czas leczenia.

    Propolis - żywica, którą pszczoły zbierają by uszczelnić i odkazić ul.
    • podnosi odporność
    • regeneruje skórę
    • łagodzi ból gardła
    Kuracja: 
    • Przeziębienia - zakupiony w aptece propolis zażywać rano i wieczorem po 15-20 kropli. Można rozpuścić roztwór w wodzie, lub zjeść z cukrem (na łyżeczkę cukru wkrapiamy krople leku).
    • Zewnętrznie np. na oparzenia - nanosić maść propolisową 2-3 razy dziennie. Uwaga! Nie smarujemy skóry propolisem bezpośrednio po oparzeniu, ale oparzoną skórę przemywamy zimną wodą! Maść stosujemy gdy już oparzenie nie sprawia nam bólu.
    Pierzga - to mieszanka miodu, pyłku i mleczka pszczelego. W ulu ulega fermentacji, dzięki czemu jest dla nas łatwiej przyswajalna.
    • poprawia odporność
    • koi nerwy
    • reguluje przemianę materii
    • pomaga przy anemii
    Profilaktyczna kuracja
    • 3 razy dziennie po łyżeczce granulek o kolorze złotobrązowym rozpuszczonych w połowie szklanki przegotowanej, letniej wody.
    W kuracji leczniczej przyjmowaną dawkę pierzgi możemy podwoić.

    Mleczko pszczele

    Wytwarzane jest przez gruczoły młodych pszczół karmicielek. Ma kolor biało-kremowy i konsystencję gęstej śmietany. 
    • zwiększa odporność
    • poprawia koncentrację
    • dodaje energii
    Kuracja:
    • W stanach wyczerpania przyjmować od 2 do 5 tygodni dwa razy dziennie - rano i wieczorem - łyżeczkę mleczka pszczelego. Najlepiej je rozpuścić trzymając pod językiem.

    Więcej o leczniczym działaniu licznych gatunków miodów znajdziesz w artykule:


    Chętnych pogłębiania wiedzy o uzdrawianiu zapraszamy na warsztaty


    © Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com

      

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz