ZDROWA ŻYWNOŚĆ

ZDROWA ŻYWNOŚĆ - spis i opis produktów


Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowych pomocnych w różnorodnych, a najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j. angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.

Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć wpływu.

Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego.Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.

Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę przykładów!

AGREST

- zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych
- ma działanie żółciopędne i moczopędne
- stosowany przy przewlekłych zaparciach
- stosuje się przy częstych krwotokach
- działa odświeżająco
- pomocny w niedokrwistości
- pomocny w chorobach skórnych

ALOES

- leczy zaburzenia w przemianie materii
- wzmacnia odporność organizmu
- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)
- pomocny w leczeniu oparzeń
- zapobiega i leczy choroby wrzodowe
- pomocny w zapaleniu okrężnicy
- leczy zaparcia
- stosuje się w anemii i niedokrwistości

ANANAS

- tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- pomaga zapobiegać osteoporozie
- pomaga w gojeniu złamań
- poprawia trawienie

ANYŻ

- stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu
- pobudza laktację u karmiących matek
- niszczy pasożyty
- środek uspokajający i wzmacniający
- łagodny środek przeczyszczający

ARBUZ - naturalna VIAGRA!

- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- chroni przed zakrzepam!
- spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.

ARCYDZIĘGIEL

- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie uspokajające
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- ma działanie napotne
- działa moczopędnie

AWOKADO

- obniża poziom cholesterolu
- działa korzystnie na ściany naczyń
- działa hamująco na wzrost komórek rakowych
- rozszerza naczynia krwionośne

BAKŁAŻANY

- zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)
- zapobiegają reumatyzmowi
- mają działanie moczopędne
- obniżają poziom cholesterolu
- pomagają zwalczać bakterie i wirusy

BANANY

- zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
- zapobiegają wrzodom żołądka
- mają działanie przeciw bakteryjne
- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
- pomagają przy odchudzaniu
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- pomocne w zapaleniach nerek
- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii

BAZYLIA

- wzmacnia żołądek
- przyspiesza trawienie
- pobudza apetyt
- działa rozkurczowo
- zwalcza gorączkę
- leczy nieżyt nosa
- zapach odstrasza owady

BERBERYS

- działa moczopędnie
- wspomaga wydzielanie żółci
- ma słabe działanie przeczyszczające
- pomocny w bólach głowy
- pomaga leczyć żółtaczkę
- pobudza apetyt
- leczy biegunki
- obniża temperaturę
- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)
- pomocny w reumatyzmie
- obniża ciśnienie

BORÓWKA

- wzmaga wydzielanie żółci
- działa odkażająco
- zapobiega biegunkom
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma działanie moczopędne
- zmniejsza stężenie cukru we krwi

BÓB

- stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego
- zapobiega biegunkom
- zawiera więcej białka od groszku i fasoli

BROKUŁY

- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc
- chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka
- zmniejszają poziom cholesterolu
- mają działanie przeciwwirusowe
- mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej
- mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy
- najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane

BRUKIEW

- stosowana przy zaparciach
- środek moczopędny i wykrztuśny

BRUKSELKA

- pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka
( podobne działanie jak brokuły)

BURAKI

- ułatwiają trawienie
- pomagają przy anemii
- podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia
- stosuje się w chorobach nowotworowych
- zapobiegają zaparciom
- zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry
- ma działanie uspokajające

BRZOZA (liście)

- ułatwia wydalanie moczu i usunięcie szkodliwych substancji
- sok z brzozy stosowany zewnętrznie niszczy pasożyty skóry i korzystnie wpływa na włosy

CEBULA

- zmniejsza lepkość krwi
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom cukru
- leczy kamicę nerkową,
- ma korzystne działanie przy żylakach odbytu,
- leczy nieżyt jelit
- pomaga w oczyszczaniu oskrzeli z wydzielin
- pomaga w infekcjach i biegunkach,
- pomaga przy bezsenności,
- zapobiega podrażnieniom nerwowym, działa uspokajająco
- zmniejsza ryzyko chorób serca
- wzmacnia serce
- powoduje lepsze gojenie ran i ustępowanie bólu np. przy stłuczeniach - stosowana jako sok i okłady
- leczy odmrożenia, odciski, brodawki - stosowane jako miazga ze świeżej cebuli lub sok (zewnętrznie)
- pomaga zwalczyć kurzajki
- zapobiega zakażeniom
- hamuje wzrost komórek raka
- zapobiega astmie
- zapobiega przeziębieniom, katarom, zapaleniom oskrzeli
- pomocna przy bronchicie
- pobudza działanie wątroby i trzustki
- wspomaga pracę tarczycy
- zewnętrznie - płukanka z łusek cebuli korzystnie wpływa na włosy
- działanie takie występuje pod każdą postacią spożywanej cebuli

CHILLI

- działa wykrztuśnie
- zapobiega i łagodzi objawy przewlekłych zapaleń oskrzeli i rozedmy płuc,
- pomaga udrożnić drogi oddechowe
- działa przeciwkrzepliwie
- rozpuszcza zakrzepy
- łagodzi ból, zwłaszcza stawów
- poprawia nastrój
- zapobiega chorobom układu krążenia
- pomaga w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- łagodzi głowy - stosowana w inhalacji
- przyspiesza przemianę materii i spalanie kalorii
- ma podobne działanie jak aspiryna

CHMIEL

- jako odwar z szyszek pobudza trawienie
- pomaga zwalczyć bezsenność

CHRZAN

- stosowany w niedokwasocie żołądka
- pobudza apetyt i sprzyja trawieniu
- pomaga spalić nadwyżkę kalorii
- stosowany jako środek moczopędny
- przy zapaleniu korzonków stosowany do nacierania miazgą bolących miejsc
- stosowany przy anemii
- pomocny przy astmie
- pomaga upłynnić śluz w drogach oddechowych
- stosowany w kamicy moczowej
- łagodzi bóle reumatyczne
- poprawia ukrwienie
- pomocny w obrzękach śluzówki przy przeziębieniu i zapaleniu zatok

CUKIER

- działa jako środek uspokajający
- zmniejsza lęk i stres
- powoduje odprężenie i senność
- u niektórych osób poprawia koncentrację
- działa przeciwdepresyjnie
- pomaga w gojeniu ran
- lepsze efekty jako środka uspokajającego można osiągnąć stosując cukier bez dodatków białka i tłuszczu
- sprzyja powstawaniu próchnicy zębów
- nadmierne ilości mogą prowadzić do nadwagi

CYKORIA

- ma działanie moczopędne i żółciopędne
- ułatwia trawienie i pobudza apetyt
- stosuje się przy niedomaganiach wątroby
- zapobiega zaparciom
- pomocna przy kolkach wątrobowych
- stosuje się przy anemii
- reguluje poziom cukru

CYNAMON

- działa przeciwkrzepliwie
- korzystny w cukrzycy
- środek pobudzający i wzmacniający
- pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- łagodzi bóle głowy
- działa przeciwreumatycznie

CYTRYNY

- sok z cytryny stosowany jest jako środek moczopędny przy kamicy nerkowej,
- stosowany przy leczeniu przebarwień pigmentowych - zewnętrznie
- stosuje się jako środek ściągający skuteczny w bólach gardła i oparzeniach słonecznych
- zmniejsza powstawanie siniaków
- skuteczny środek w zwalczaniu robaczyc i grzybic
- stosowana przy stwardnieniu tętnic
- wzmacnia serce
- podnoszą odporność organizmu
- obniżają gorączkę (stosować sok z miodem)
- pomocne przy bólach reumatycznych
- w postaci soku z wodą działa odchudzająco
- pomocne przy bólach gardła
- obniża poziom cholesterolu
- profilaktycznie stosuje się przy awitaminozie
- pomaga leczyć żółtaczkę
- leczy choroby błon śluzowych

CZARNY BEZ

- stosowany w przeziębieniach jako środek napotny (sok z owoców)
- podnosi odporność organizmu na infekcje
- pomocny przy bólach gardła
- pomocny przy migrenie i nerwobólach

CZARNA PORZECZKA

- zapobiega biegunkom i leczy z nich
- reguluje przemianę materii
- ma korzystne działanie w schorzeniach dziąseł
- łagodzi ból gardła
- chroni naczynia krwionośne i oczyszcza je

CZARNE JAGODY

- pomagają zwalczać biegunkę
- mają działanie wirusobójcze są skuteczne w przeziębieniach
- chroni przed miażdżycą
- przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu
- mają korzystne działanie w zakażeniach układu moczowego
- u niektórych osób może działać przeczyszczająco

CZĄBER

- działa przeciwazpalnie
- ułatwia trawienie
- ma słabe działanie moczopędne

CZEREŚNIE

- podnoszą odporność organizmu
- obniżają poziom cholesterolu
- łagodzą bóle reumatyczne

CZOSNEK

- zwalcza infekcje
- działa przeciwnowotworowo
- zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo
- zmniejsza ryzyko ataku serca
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zwalcza pasożyty jelitowe
- ma korzystne działanie w zapaleniu opon mózgowych
- pobudza układ odpornościowy
- ma działanie rozkurczowe
- działa wykrztuśnie, pomaga przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w chorobach reumatycznych
- pomocny w leczeniu ran
- pomaga zwalczyć hemoroidy
- pomocny w leczeniu astmy
- pomocny w leczeniu grzybic
- zwalcza katar, łupież, niestrawność
- zapobiega biegunkom
- poprawia nastrój
- ma słabe działanie uspokajające
  • zapach czosnku neutralizują: kawa, miód, jogurt, mleko, czerwone wino, goździki, natka pietruszki, cytryna
  • najbardziej skuteczny jest czosnek surowy

DYNIA, KABACZEK, CUKINIA

- zarówno miąższ jak i pestki działa profilaktycznie i leczniczo w chorobach nowotworowch szczególnie raka płuc
- pomocna w chorobach serca
- pomocna w schorzeniach oczu
- stosowane w stanach zapalnych wątroby
- leczy owrzodzenia skóry
- pomocne przy bezsenności
- pomocne w reumatyzmie
- obniżają poziom cholesterolu
- pomocne w leczeniu astmy
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- pestki pomagają zwalczyć robaczyce
- pomocne przy chorobach nerek i pęcherza moczowego

DZIURAWIEC

- pobudza apetyt
- stosuje się w zapaleniach okrężnicy
- leczy i zapobiega zapaleniu dziąseł
- likwiduje przykry zapach z jamy ustnej
- ma działanie uspokajające
- zewnętrznie stosuje się przy wrzodach i ropnych zapaleniach skóry - powoduje wysychanie rany i ułatwia gojenie
- pomocny w roztrojach żołądka
- stosuje się w chorobach wątroby
- pomocny przy zapaleniu pęcherza moczowego

ESTRAGON

- pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- ma działanie moczopędne
- działa przeciwmiażdzycowo
- pobudza pracę tarczycy

FASOLA

- obniża poziom cholesterolu
- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu insuliny i cukru we krwi
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- zapobiega zaparciom, wspomaga trawienie
- wzmacnia wątrobę (młoda zielona)
- działa przewciwnowotworowo
- pomaga przy kamicy nerkowej (zielona)
- zapobiega i zmniejsza bóle reumatyczne stawów (zielona)
zapobiega atakom serca

FIGI

- pomocne w zwalczaniu chorób nowotworowych
- ułatwiają trawienie, likwidują zaparcia,
- stosowane są w chorobach wątroby
- mają właściwości pomagające zwalczać robaczyce
- pomagają w leczeniu obrzęków, opuchlizny, wykwitów, czyraków
- przywracają energię i żywotność
- poprawiają trawienie
- zwalczają gorączkę
- mają działanie napotne
- działają moczpoędnie

FIOŁEK

- stosuje się przy nieżycie dróg oddechowych
- ma działanie moczopędne

GŁÓG

- reguluje czynności rytmu serca
- poprawia ukrwienie
- wzmacnia serce
- pobudza krążenie
- obniża ciśnienie
- ma działanie ogólnie wzmacniające
- podnosi odporność organizmu
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega niedotlenieniu
- działa moczopędnie
- zapobiega pękaniu naczyń włosowatych
- stosuje się przy bezsenności
- korzystnie działa w leczeniu początków zwapnienia żył
- stosuje się w dolegliwościach wieku przejściowego

GOŻDZIKI

- pomocne w bólach zębów
- środek przeciwzapalny w reumatyzmie
- mają działanie przeciwkrzepliwe
- pobudzają apetyt
- przyspiesza trawienie

GREJPFRUTY

- wzmacnia układ krążenia
- obniża poziom cholesterolu
- obniża ryzyko zachorowania na raka zwłaszcza żołądka i trzustki
- skuteczny lek w zatruciach pokarmowych
- likwiduje nieświeży oddech
- zapobiega zmianom genetycznym
- pomocne w odchudzaniu
- najskuteczniejszy jedzony razem z przegrodami między cząstkami miąższu

GRUSZKI

- pomocne w bólach reumatycznych
- ułatwiają trawienie
- działają odchudzająco
- podnoszą odporność organizmu
- zapobiegają zachorowaniom na raka jelita grubego
- wspomagają aktywność mózgu
- mają działanie moczopędne
- stosuje się przy kamicy nerkowej

GORCZYCA

- pobudza apetyt
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
- poprawia trawienie przy skłonnościach do zaparć
- leczy przeziębienia i zapalenia płuc
- stosowana przy nadciśnieniu
- zewnętrznie jako okład stosuje się przy bólach zakończeń nerwowych, stawów, reumatyzmie

GROCH

- działa antykoncepcyjnie
- zapobiega nowotworom
- zapobiega zapaleniom wyrostka robaczkowego
- obniża poziom cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- zmniejsza podatność na choroby serca

GRZYBY

- powoduje zmniejszenie lepkości krwi
- obniża poziom cholesterolu
- pobudzają układ odpornościowy
- pomagają zwalczać wirusy
- działają przeciwnowotworowo
- pomocne w leczeniu z reumatyzmu i zapalenia stawów (szczególnie boczniak)

HERBATA

- zmniejsza skłonność do próchnicy zębów
- pomocne w leczeniu infekcji i zapaleń wirusowych
- pomocna przy przeziębieniach
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- ma działanie przeciwzakrzepowe
- ma działanie moczopędne
- wzmacnia naczynia włosowate
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki
- obniża poziom cholesterolu
- ma działanie przeciwbólowe
- pomaga zwalczać biegunki
  • dotyczy to zarówno czarnej jak i zielonej herbaty
  • należy unikać picia gorącej herbaty, gdyż może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła
  • może powodować ciemnienie zębów
  • nadmiar hamuje wchłanianie żelaza
  • nadmiar może powodować bezsenność

IMBIR

- przeciwdziała chorobie lokomocyjnej
- zmniejsza lepkość krwi, działa przeciw zakrzepowo
- obniża poziom cholesterolu
- pobudza pracę serca
- pomaga zwalczyć bóle brzucha i biegunki
- stosowany jako środek wykrztuśny
- ma działanie przeciw wymiotnie
- pomaga zwalczać bóle głowy i migreny
- pomaga leczyć przeziębienia
- ma korzystne działanie w reumatyzmie
- korzystnie wpływa na układ nerwowy
- ma działanie przeciwdepresyjne
- pomaga zwalczać bakterie
- ma korzystne działanie przy zapaleniu strun głosowych

JABŁKA

- zmniejszają apetyt
- obniżają poziom cholesterolu (jedzone ze skórką)
- stabilizują poziom cukru we krwi
- obniżają ciśnienie tętniczce krwi
- zwalczają przeziębienia i infekcje dróg oddechowych
- zmniejszają napięcia psychiczne
- zmniejszają bóle reumatyczne
- leczą zaburzenia jelitowe
- poprawiają przemianę materii
- przeciwdziałają nowotworom
- sok jabłkowy u dzieci może powodować biegunki
- należy stosować przecier ze świeżych owoców

JAŁOWIEC

- pobudza pracę nerek
- działa moczopędnie
- powoduje ukrwienie błony śluzowej przewodu pokarmowego
- poprawia krążenie krwi
- zapobiega wzdęciom
- łagodzi zaburzenia trawienia
- przy chorobach gośćcowych stosuje się jako dodatek do kąpieli
  • nie wolno używać podczas ciąży

JARMUŻ

- zapobiega występowaniu raka jelita grubego i płuc
- poprawia ukrwienie

JARZĘBINA

- wzmacnia serce
- działa moczopędnie
- obniża ciśnienie
- pomocna przy nerwicach
- odwar z owoców stosuje się w przeziębieniach i kaszlu
- sok z owoców stosuje się przy astmie

JEMIOŁA

- zapobiega miażdżycy
- obniża ciśnienie

JEŻYNY

- podnoszą odporność organizmu
- stosuje się przy przeziębieniach
- pomocne przy zapaleniu dróg oddechowych
- ułatwiają trawienie
- leczą biegunki
- przejrzałe owoce mają działanie przeczyszczające
- odwar z liści leczy liszaje, egzemy i ropiejące rany
- odwar z korzeni ma działanie moczopędne
- odwar z liści stosuje się przy krwawieniach wewnętrznych

JĘCZMIEŃ

- ułatwia wypróżnienia
- zapobiega zaparciom i bólom brzucha
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- przeciwdziała nowotworom jelit
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- pomocny w zapaleniach dróg oddechowych
- im mniej przetworzony tym skuteczniejsze działanie

JOGURT

- zapobiega infekcjom pokarmowym
- leczy biegunki
- ułatwia trawienie
- wzmaga działanie układu odpornościowego
- przeciwdziała owrzodzeniem trawiennym
- wzmaga siły witalne organizmu
- korzystny w zapobieganiu nowotworom
- ma korzystne działanie w osteoporozie
- zapobiega zapaleniom pochwy
- dotyczy to jogurtów z żywymi szczepami bakterii

KAKAO

- zwiększa wydalanie moczu
- pobudza układ nerwowy
- wpływa regenerująco na organizm
- łagodzi stany stresowe
- pomocne w nerwowości
- pobudza czynności serca i rozszerza naczynia krwionośne
- przeciwdziała miażdżycy
- łagodzi bezsenność
- korzystnie wpływa na krzepliwość krwi
  • najbogatsze źródło magnezu
  • dotyczy kakao nie słodzonego

KALAFIOR

- zapobiega nowotworom jelita grubego i sutka
(podobne działanie jak brokuły i kapusta)
- najkorzystniejsze działanie ma kalafior surowy lub lekko obgotowany

KAPUSTA

- pobudza układ odpornościowy
- niszczy bakterie i wirusy
- pomocna przy zapaleniach gardła i katarach
- pomocna przy bolesnej menstruacji
- działa korzystnie na procesy wzrostu
- zapobiega zachorowaniom na raka jelita grubego
- zapobiega owrzodzeniom trawiennym
  • skuteczniejsze jest działanie kapusty surowej
  • stosowana zewnętrznie w postaci soku pomocna jest przy trądziku, alergiach, wypryskach, regeneracji naskórka, bólach stawów, oparzeniach, stłuczeniach, ukąszeniach owadów,
  • stosowana jako okłady z liści pomaga przy wybroczynach podskórnych, żylakach, hemoroidach,

KALAREPA

- ma korzystne działanie w chorobach nowotworowych

KARCZOCHY

- obniża poziom cholesterolu
- działa żółciopędnie i moczopędnie
- obniża poziom cukru we krwi
- poprawia samopoczucie
- korzystne przy stwardnieniu tętnic

KAWA

- poprawia sprawność umysłową
- rozszerza oskrzela, pogłębia oddech - może być pomocna w astmie
- zapobiega próchnicy
- wzmaga energię fizyczna i poprawia nastrój
- wzmaga spalanie tłuszczów
- może być pomocna w przypadkach kataru siennego
  • nie powoduje podniesienia ciśnienia tętniczego, chyba że stosuje się ją razem z paleniem tytoniu
  • poprawa możliwości fizycznych następuje po 20-30 minutach

UWAGA:
  • u osób nadwrażliwych może wywołać stany lękowe
  • w nadmiernych ilościach może spowodować uszkodzenie płodu
  • w nadmiernych ilościach może być przyczyną biegunek
  • w nadmiernych ilościach może powodować bóle głowy
  • w nadmiernych ilościach może powodować bezsenność
  • maksymalna ilość to 1-2 filiżanki dziennie

KIWI

- wzmacniają układ odpornościowy
- mają działanie moczopędne
- zapobiegają rakowi sutka i żołądka

KMINEK

- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- zapobiega wzdęciom
- wzmaga apetyt
- działa przeciwskurczowo na przewód pokarmowy

KOLENDRA

- pobudza apetyt
- przyspiesza trawienie
- działa korzystnie na układ nerwowy

KOPER

- ułatwia trawienie
- łagodzi wzdęcia i niestrawność
- łagodzi bóle reumatyczne
- pomocny w leczeniu nerwic, działa uspokajająco
- wzmaga laktację
- stosowany przy bezsenności
- ma działanie moczopędne
- pobudza trawienie
- wzmacnia odporność organizmu
- korzystnie działa przy anemii

KOZIERADKA

- stosuje się przy wrzodach żołądka
- pobudza przemianę materii
- stosuje się przy nadkwasocie
- zewnętrznie stosuje się na wrzody i trudno gojące rany

KUKURYDZA

- zapobiega nowotworom zwłaszcza jelita grubego i sutka
- zapobiega chorobom serca i układu krążenia
- działa przeciwpróchniczo
- obniża poziom cholesterolu
- stosuje się w chorobach wątroby
- reguluje pracę tarczycy
- podnosi poziom estrogenów

KURKUMA

- obniża poziom cukru
- zapobiega reumatyzmowi
- obniża poziom cholesterolu
- zmniejsza lepkość krwi
- zabezpiecza wątrobę przed działanie toksyn
- hamuje rozwój komórek rakowych

KRWAWNIK

- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie wzmacniające
- działa przeciwkrwotocznie
- stosuje się przy zaburzeniach miesiączkowania
- pomocny w chorobach wątroby i nerek
- zewnętrznie stosuje się na rany i wrzody

LAWENDA

- ma działanie uspokajające
- pomocna w migrenach
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- wpływa korzystnie na czynności wątroby

LEN (nasiona)

- ma działanie lekko przeczyszczające
- pomocne przy stanach zapalnych dróg oddechowych
- pomocne w zapaleniu nerek
- stosuje się w schorzeniach żołądka
- zewnętrznie stosuje się w przypadku ropienia ran i stanów zapalnych skóry

LIPA (kwiat)

- ma działanie napotne
- działa uspokajająco
- obniża poziom cukru we krwi
- zmniejsza lepkość krwi
- zwiększa odporność organizmu
- stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych
- pomocna przy reumatyzmie
- ma działanie moczopędne
- wzmacnia żołądek

LUBCZYK

- ma działanie moczopędne
- wzmacnia serce
- działa przeciwzapalnie
- pobudza miesiączkowanie
- wzmaga wydzielanie soków trawiennych

MACIERZANKA

- ułatwia trawienie
- łagodzi nieżyt oskrzeli i uporczywy kaszel
- zewnętrznie jako dodatek do kąpieli przy trudno gojących się ranach

MAJERANEK

- stosowany jako środek wykrztuśny w chorobach dróg oddechowych
- stosowany w nieżytach układu pokarmowego
- działa uspokajająco
- wzmaga trawienie
- zapobiega biegunce
- działa rozkurczowo
- stosuje się przy astmie
- wspomaga wydzielanie żółci
- stosowany zewnętrznie ułatwia gojenie ran

MALINY

- mają działanie przeciwwirusowe i przeciwgorączkowe
- wywar z liści stosowany jest w neurozach
- poprawiają trawienie
- leczą niedokrwistość
- mają działanie napotne
- stosuje się przy bólach reumatycznych
- mają działanie lekko przeczyszczające
- w postaci owoców (z pestkami, nie sam sok) regulują działanie przewodu pokarmowego
- obniżają poziom cukru we krwi

MARCHEW

- zapobiega zaparciom
- obniża poziom cholesterolu (surowa)
- zapobiega nowotworom płuc (gotowana)
- korzystnie oddziałuje na skórę
- działa leczniczo w przypadkach nerwowości
- stosuje się przy stwardnieniu tętnic
- działa jako środek wykrztuśny w postaci soku
- ma działanie wzmacniające
- podnosi odporność organizmu
- ma korzystny wpływ na wzrok
- zapobiega chorobie wieńcowej
- reguluje pracę przewodu pokarmowego
- zmniejsza ryzyko udaru mózgu
- zapobiega rakowi płuc
- sok z marchwi w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla wątroby
- stosowana zewnętrznie w postaci soku łagodzi liszaje, suchość skóry, oparzenia i owrzodzenia, czyni skórę delikatną i działa odmładzająco

MELISA

- pobudza apetyt
- ma działanie uspokajające
- obniża ciśnienie krwi
- stosuje się przy migrenie

MELONY

- stosuje się przy stwardnieniu tętnic
- pomocny w niedokrwistości
- ma słabe działanie przeczyszczające
- działa moczopędnie
- pomocny w chorobach wątroby i nerek

MIĘTA

- stosowana jako środek przeciwwymiotny
- łagodzi mdłości
- środek uspokajający
- jest korzystna przy żylakach odbytu
- leczy nadkwasotę
- łagodzi bóle głowy
- pomaga leczyć żółtaczkę
- sok ze świeżych roślin lecz ropienie i pryszcze
- odświeża jamę ustną
- reguluje trawienie
- leczy z nieżytu nosa

MIÓD

- zabija bakterie
- zmniejsza odczuwanie bólu, zwłaszcza gardła
- działa korzystnie w astmie
- koi nerwy i działa nasennie
- pomaga leczyć biegunki
- pomaga przy zwalczaniu gorączki, kataru i kaszlu
- pomaga przy leczeniu ran i oparzeń (kładziony bezpośrednio na ranę)
- podnosi odporność organizmu
  • nie podawać dzieciom do 1-szego roku życia

MLEKO

- zapobiega osteoporozie
- zapobiega próchnicy
- obniża poziom cholesterolu we krwi - odtłuszczone
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- korzystnie działa w przewlekłych zapaleniach oskrzeli
- pobudza aktywność psychiczną zwłaszcza "chude"
- opóźnia gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy
- może być przyczyną migrenowych bóli głowy
- może powodować bezsenność
- może powodować bóle stawów
- może być przyczyną astmy
- może powodować biegunki
  • nie wolno podawać dzieciom odtłuszczonego mleka
  • dorośli powinni spożywać chude mleko
Najzdrowsze jest mleko prosto od zdrowej krowy
Mleko zsiadłe najbardziej polecane

MORELE

- hamują rozwój nowotworów, zwłaszcza płuc
- powodują wzrost hemoglobiny
- regulują działanie układu pokarmowego
- poprawiają apetyt
- stosuje się w anemiach, osłabieniach organizmu i przemęczeniach
- pomocne przy zaparciach
- stosuje się w nerwicach
- pomocne przy bezsenności
- najkorzystniejsze są morele suszone

MORWA

- pomaga przy zaparciach
- zmniejsza skłonności do krwotoków
- pomocna przy bólach gardła i dróg oddechowych
- leczy ze stanów zapalnych jamy ustnej


NAGIETEK

- wzmacnia skórę i błony śluzowe
- leczy zaburzenia miesiączkowania
- poprawia odporność organizmu

OLIWA Z OLIWEK

- obniża poziom cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża lepkość krwi
- spowalnia procesy starzenia
- korzystna dla serca i układu krążenia
- ma działanie przeczyszczające
- pomocna w stwardnieniu tętnic
- pomocna w nadkwasocie
- stosuje się przy wrzodach żołądka
  • najkorzystniejsza jest oliwa z pierwszego wytłoku
  • nadmierne ilości spożyte jednorazowo mogą powodować biegunkę
  • zbyt wielka ilość tłuszczów zwierzęcych tłumi korzystne oddziaływanie oliwy

OGÓRKI

- mają działanie chłodzące i odświeżające
- mają działanie przeczyszczające
- działa moczopędne (w postaci surowej)
- stosowane zewnętrznie na skórę działają odmładzająco i wybielająco

ORZECHY

- pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi
- zapobiegają chorobom nowotworowym
- przeciwdziałają kamicy nerkowej
- działają wzmacniająco
- pomocne przy leczeniu robaczyc
- stosuje się przy biegunkach
- wzmacniają układ sercowo naczyniowy
- zapobiegają chorobie Parkinsona
- dotyczy to wszystkich gatunków orzechów

OTRĘBY PSZENNE

- zwalczają zaparcia
- zmniejszają ryzyko powstania hemoroidów
- obniżają ryzyko zachorowań na raka jelita grubego
- regulują wypróżnienia
- ułatwiają trawienie i skracają jego czas
- nadmierne ilości mogą spowodować biegunkę

OWIES

- leczy zaparcia, ułatwia wypróżnienia
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- reguluje poziom cukru we krwi
- pomaga zwalczać stany zapalne skóry
- korzystnie działa na serce i naczynia włosowate
- pomocny w kamicy nerkowej
- w postaci naparu pomocny przy bezsenności
- wzmaga wydzielanie estrogenu
- ma działanie przeciwdepresyjne

PAPRYKA SŁODKA

- pomaga w zwalczaniu astmy, przeziębień, anginy,
- ma korzystne działanie w miażdżycy
- przeciwdziała zaćmie

PIETRUSZKA

- pomocna przy anemii i osłabieniach organizmu oraz "wiosennym zmęczeniu"
- wzmaga apetyt
- ułatwia trawienie
- leczy biegunki
- działa moczopędnie, pomocna przy kamicy nerkowej
- pomocna przy reumatyzmie (korzeń)
- stosowana zewnętrzne leczy trądzik i wypryski skórne

PIOŁUN

- pobudza funkcje wydzielnicze układu pokarmowego
- zwiększa apetyt
- działa żółciopędnie
- ma zastosowanie jako środek odkażający
  • nie wolno podawać kobietom w ciąży, duże ilości mogą powodować wymioty

POKRZYWA

- wzmacnia organizm
- obniża zawartość cukru we krwi
- sprzyja tworzeniu czerwonych ciałek krwi
- wzmacnia pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego
- pobudza trawienie
- stosuje się przy awitaminozach
- tamuje krwawienie
- pomocna w zapaleniach wątroby
- stosuje się w skazie limfatycznej
- ma działanie moczopędne
- ma działanie bakteriobójcze
- pomocna w leczeniu z nieżytu oskrzeli i chorobach dróg oddechowych

POMARAŃCZE

- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- działają przeciwmiażdżycowo
- pomagają zwalczać wirusy
- zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, trzustki, przełyku, sutka
- korzystne w leczeniu astmy
- leczą zapaleni oskrzeli
- pomocne w schorzeniach dziąseł
- wzmagają płodność
- leczy awitaminozę
- pobudzają apetyt
- ułatwiają trawienie
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- przeciwdziała zaparciom
- pomocne w chorobach wątroby
- leczy podagrę
  • niewskazane przy wrzodach żołądka
  • dla lepszego wykorzystania ich właściwości zdrowotnych należy spożywać pomarańcze wraz z miąższem

POMIDORY

- zapobiegają zapaleniu wyrostka robaczkowego
- zmniejszają ryzyko zachorowań na raka żołądka, płuc, szyjki macicy
- ułatwiają trawienie
- wzmacniają układ odpornościowy
- korzystnie działają na naczynia krwionośne
- pomocne w reumatyzmie
- obniżają poziom cholesterolu
- stosuje się przy osłabieniach organizmu
- są pomocne w kamicy żółciowej
- stosowane zewnętrznie mają korzystny wpływ na skórę
- okłady z liści stosuje się przy ukąszeniach owadów
- sok z pomidorów wpływa łagodząco przy zatruciach pokarmowych

POR

- reguluje poziom cukru we krwi
- wspomaga funkcje trawienne
- obniża ciśnienie
- wzmaga apetyt
- ma działanie moczopędne
- stosuje się przy otyłości
- korzystnie wpływa przy fizycznym i psychicznym przemęczeniu
- stosuje się w chorobach wątroby

PORZECZKI

- pomocne przy bólach stawów i reumatyzmie
- stosowane przy leczeniu biegunki
- podnoszą odporność organizmu
- stosuje się przy silnym przemęczeniu i wyczerpaniu organizmu
- stosowane do leczenia nerwic
- w postaci soku stosowane w przeziębieniach
- ułatwiają trawienie
- leczą dolegliwości żołądkowe
- pomocne przy kamicy nerkowej
- zapobiegają awitaminozie
- mają działanie napotne
- pobudzają czynność kory nadnerczy
- pomocne w skazie limfatycznej
- zaleca się przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
- hamują krwawienie dziąseł
- kąpiele w wywarze z liści stosuje się w chorobach skórnych

PRAWOŚLAZ

- stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych
- ma działanie wykrztuśne
- leczy zaburzenia przewodu pokarmowego

PSZENICA (z pełnego przemiału)

- stosowana w przypadku przewlekłych zaparć
- zapobiega powstawaniu polipów jelita grubego
- obniża wydzielanie estrogenu

RABARBAR

- pobudza apetyt
- działa lekko przeczyszczająco (8-10 godzin)
- stosowany przy anemii i osłabieniach
- pomaga przy zwalczaniu pasożytów jelitowych
  • nie stosować w kamicy nerkowej

RÓŻA (dzika)

- zwiększa odporność organizmu na choroby zakaźne, zatrucia, zimno i wilgoć
- przeciwdziała stwardnieniu tętnic
- stosuje się w niedokrwistości
- pomocna w stanach przemęczenia i wyczerpania
- ma działanie żółciopędne
- stosuje się przy zapaleniach wątroby
- pobudza apetyt
- zapobiega pękaniu naczyń włosowatych
- działa moczopędnie

RUMIANEK

- ma działanie przeciwzapalne - osłabia reakcje alergiczne
- nasila procesy regeneracji
- stosuje się przy nieżytach dróg oddechowych
- pobudza apetyt
- wzmaga wydzielanie żółci
- pomocny w zapaleniach okrężnicy
- pomocny przy migrenie
- stosuje się w nieżytach żołądka
- pomocny przy bezsenności
- ma słabe działanie uspokajające
- stosuje się przy przeziębieniach
- pomocny do płukania jamy ustnej przy bólach zębów
- jako okłady stosuje się przy egzemach, czyrakach, żylakach odbytu,
- jako inhalację stosuje się przy grypie

RZEPA

- pomocna w stanach osłabienia i przemęczenia
- stosuje się w zapaleniach gardła, anginach
- przeciwdziała przeziębieniom i katarom
- stosowana zewnętrznie korzystnie wpływa na skórę i włosy
  • nie stosować przy ostrych schorzeniach wątroby

RZEŻUCHA

- ułatwia trawienie
- podnosi odporność organizmu
- działa korzystnie na skórę i wzmacnia włosy
- nie stosować przy stanach z zapalnych pęcherza moczowego

RZODKIEWKA

- ułatwia trawienie i poprawia apetyt
- sprzyja wydalaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu
- stosowana przy kamicy żółciowej i nerkowej
- stosowana przy zapaleniach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli
- pomocna w przeziębieniach
- łagodzi bóle reumatyczne
- pomocna przy osłabieniach i przemęczeniach
- podnosi odporność organizmu
- stosuje się przy niedokrwistości
- pomocna przy nerwobólach
- wzmaga laktację
- zapobiega podagrze
- ma działanie bakteriobójcze
- nie wskazana przy chorobie wrzodowej

RYŻ

- obniża ciśnienie tętnicze we krwi
- zwalcza biegunki
- zapobiega kamicy nerkowej
- pomocny w zaburzeniach oddawania moczu
- pomocny w leczeniu łuszczycy
- obniża poziom cholesterolu
- stabilizuje poziom cukru i insuliny we krwi
- reguluje przemianę materii
- łagodzi niestrawność
- działa wzmacniająco

SAŁATA

- poprawia trawienie
- obniża poziom cukru we krwi
- ma działanie moczopędne
- zalecana przy nieżytach i wrzodach żołądka i dwunastnicy
- obniża ciśnienie
- obniża poziom cholesterolu
- stosowana przy nerwicach i wzmożonej pobudliwości
- pomocna przy zwalczaniu astmy
- leczy artretyzm
- pomocna przy anemii
- poprawia trawienie
- zapobiega zaparciom
- zapobiega bezsenności
- nasiona wzmagają laktację

SELER

- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- ma działanie moczopędne
- hamuje wzrost komórek rakowych
- pobudza apetyt
- ułatwia trawienie
- działa odchudzająco
- pomocny w bólach reumatycznych
- wzmaga popęd płciowy
- wzmacnia układ nerwowy
- pomocny w neurozach
- ma działanie pobudzające
- pomocny w chorobach wątroby, nerek i pęcherza moczowego
- zewnętrznie w przypadku zapaleń skóry, ropiejących ran i wrzodów stosuje się świeże rozdrobnione liście
- napar z nasion ma zastosowanie przy bolesnym miesiączkowaniu

SENES

- ma działanie przeczyszczające

SEZAM

- przyspiesza krzepnięcie krwi
- leczy zapalenia żołądkowo-jelitowe
- zapobiega zapaleniu nerek i kamicy nerkowej
- ma działanie przeczyszczające
- olejem leczy się stany zapalne skóry
- ma działanie wzmacniajace

SKRZYP

- zwiększ liczbę białych i czerwonych krwinek
- działa moczopędnie
- ma działanie przeciwkrwotoczne
- przyspiesza gojenie ran
- regeneruje tkankę łączną
- ma korzystny wpływ na włosy

SŁONECZNIK

- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi

SOJA

- wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych i nerkowych
- reguluje wypróżnienia, zapobiega zaparciom i hemoroidom
- reguluje poziom cukru we krwi
- obniża ryzyko zachorowania na raka sutka i macicy
- zapobiega stwardnieniu tętnic
- korzystna u kobiet po menopauzie

SZAŁWIA

- obniża gorączkę
- ma działanie ściągające i przeciwzapalne do płukania w chorobach jamy ustnej i krwawieniu dziąseł
- stosuje się przy zapaleniu pęcherza żółciowego
- stosuje się w bólach żołądka
- przeciwdziała biegunce
- stosowana jest jako środek wykrztuśny
- jako napar służy do obmywania ran
- ma działanie uspokajające
- zmniejsza wydzielanie mleka u matek karmiących po odstawieniu dziecka od piersi

SZANTA (jasnota)

- pobudza apetyt
- stosuje się przy nieżycie oskrzeli
- pomocna przy zaburzeniach trawienia

SZPARAGI

- mają działanie przeciwnowotworowe

SZPINAK

- obniża cholesterol
- hamuje wzrost komórek rakowych
- ułatwia trawienie
- pomocny przy anemii
  • nie zalecany osobom ze skłonnością do kamicy nerkowej

SZCZYPIOREK

- obniża ciśnienie krwi
- wzmacnia odporność
- pobudza trawienie
- wzmacnia apetyt
- korzystnie działa przy anemii
- obniża poziom cholesterolu

ŚLIWKI

- mają silne działanie przeczyszczające
- podnoszą odporność organizmu
- zapobiegają infekcjom
- dodają witalności
- najkorzystniejsze działanie mają surowe dojrzałe owoce, ale skuteczne są pod każdą postacią, również suszone, z soku i kompotu

ŚWIETLIK

- ma działanie ściągające i przeciwzapalne
- stosuje się przy stanach zapalnych oczu
- pomocny w schorzeniach żołądka
- wspomaga trawienie
- ma działanie żółciopędne

TOPOLA (pączki)

- ma działanie napotne
- korzystne w reumatyzmie
- działa moczopędnie
- wspomaga gojenie ran (zewnętrznie)
- pomocne w leczeniu z żylaków
- jako odwar stosuje się do przemywań w chorobach kobiecych

TRUSKAWKI, POZIOMKI

- pomagają zwalczać wirusy
- mają łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne
- ułatwiają leczenie grzybic i trądziku
- obniżają poziom cholesterolu
- zapobiegają krwawieniu macicy
- stosuje się przy niedokrwistości
- pomocne w zaburzeniach przemiany materii
- zapobiegają krzywicy
- pomagają leczyć z żółtaczki
- herbatę z liści stosuje się przy przeziębieniach

TYMIANEK

- stosuje się w schorzeniach dróg oddechowych
- stosuje się jako środek wykrztuśny
- ma działanie antyseptyczne
- pobudza apetyt
- ma działanie moczopędne
- stosuje się przy zapaleniu korzonków nerwowych

WIESIOŁEK

- ma działanie wykrztuśne
- stosuje się przy zapaleniu oskrzeli
- pomocny w bezsenności
- ma działanie uspokajające
- pomocny w chorobie wrzodowej żołądka
- stosuje się w padaczce
- stosuje się odwary z kłącza

WINOGRONA

- zapobiegają próchnicy zębów
- dezaktywują wirusy
- pomocne w niestrawności
- pomocne w otyłości
- stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej
- mają działanie moczopędne
- obniżają poziom cholesterolu
- mają działanie wykrztuśne
- działają lekko napotnie
- regulują ciśnienie krwi
- zalecane są w astmie oskrzelowej
- łagodzą zatrucia pokarmowe
- mają korzystny wpływ na skórę
- podnoszą odporność organizmu
- mają korzystny wpływ przy przemęczeniach psycho-fizycznych
- stosuje się przy anemii
- regulują poziom kwasowości soku żołądkowego
- należy jeść całe owoce

WIŚNIE

- poprawiają apetyt
- zalecane są przy niedokrwistości
- stosuje się przy zapaleniach dróg oddechowych
- przeciwdziałają tworzeniu kamieni żółciowych
- mają korzystne działanie przy bólach reumatycznych
- łagodzą stany zapalne wątroby
- stosuje się przy zaparciach
- korzystnie działają przy bólach migrenowych
- ułatwiają regulację menstruacji

ZIEMNIAKI

- przeciwdziałają zmianom nowotworowym
- mają działanie moczopędne
- sokiem z surowych ziemniaków leczy się wrzody żołądka i dwunastnicy
- wzmacniają naczynia włosowate
- obniża poziom cukru - w postaci soku z surowych ziemniaków
- pomagają leczyć hemoroidy
- korzystnie działają przy kamieniach żółciowych
- są pomocne w nerwicach żołądka
- stosuje się przy niestrawności
  • zewnętrznie stosowane do leczenia grzybic skóry oraz odmrożeniach i oparzeniach, a także przy pękaniu i łuszczeniu się naskórka

ŻURAWINY

- pomagają w zapobieganiu kamicy moczowej
- zapobiegają zapaleniom układu moczowego
- działają bakteriobójczo i wirusobójczo
- stosuje się przy przeziębieniach i anginie
- wzmaga funkcje żołądka i jelit
- ma działanie wzmacniające i orzeźwiające

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE Z NIEKTÓRYCH CHORÓB


ALERGIA POKARMOWA
  • pokarmy, które są najczęstszą przyczyną alergii
przetwory mleczne, kofeina, drożdże, owoce cytrusowe, kasze z pszenicy i kukurydzy, wino, jajka, pokarmy o długim okresie przechowywania (z konserwantami), napoje gazowane, żywność z puszek, pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze zwierzęce

ANEMIA
  • pokarmy, które mogą być pomocne przy leczeniu anemii
- sałata, jabłka, gruszki, szpinak, porzeczki, czerwone buraki, kapusta, truskawki, rodzynki, daktyle, cebula, chrzan, pietruszka, marchew, bób, soja, maliny, wiśnie, kakao, seler, cykoria, brokuły, botwinka, brukselka, winogrona
  • pokarmy, które mogą działać niekorzystnie
- wysoko przetworzona żywność i pokarmy ciężko strawne, pokarmy w zalewach octowych (np. ogórki, grzyby, dynia, ryby, śliwki)

ANGINA

- miód, porzeczki, czosnek, cebula, chrzan, cytryna, imbir, jabłka, rzodkiew,

ARTRETYZM
  • pokarmy, które mogą być pomocne w leczeniu artretyzmu
- porzeczki, czereśnie, wiśnie, kapusta, sałata, brokuły, brukselka, pomidory, winogrona, truskawki
  • pokarmy, które mogą powodować zwiększenie dolegliwości
- alkohol, kawa, cukier,

ASTMA
  • pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu astmy
- kawa, chili, cebula, czosnek, chrzan, czerwona i zielona słodka papryka, truskawki, pomidory, kiwi, brukselka, kalafior, koper, pietruszka, rzodkiewka, marchew, szczypior, cynamon, figi, pieprz, rodzynki, rzeżucha, rzepa, pomarańcza, brokuły,
  • pokarmy, które mogą być niekorzystne w astmie
- mięso i tłuszcze zwierzęce, orzechy, jajka, cola, tłuste mleko, glutaminian sodu, olej kukurydziany i słonecznikowy

BEZSENNOŚĆ
  • pokarmy, które mogą pomóc przy bezsenności
- miód, cukier, kapusta, dynia, owies, morele
  • pokarmy, które mogą powodować bezsenność
- kawa, jaja, alkohol
- pokarmy ciężko strawne jedzone wieczorem

BIEGUNKA
  • pokarmy, które zapobiegają lub leczą biegunki
- jogurt, czarne jagody, czarne porzeczki, soja, mączne zupy i kasze, banany, sucharki, ryż, marchew, ziemniaki, soczewica, płatki owsiane, kasze
- herbata z nasion kozieradki
- dokładne żucie pokarmu
  • pokarmy, które mogą powodować biegunki
- mleko, wysokosłodzone soki i napoje owocowe, kawa, napoje musujące
- fasola, kapusta, cebula, skórki warzyw i owoców, słodziki

BÓLE GŁOWY
  • pokarmy, które mogą być pomocne w zwalczaniu bólu głowy
- kapusta, pietruszka, chrzan, koper, czereśnie, cytryny, imbir, zielone oliwki, orzechy, nasiona dyni i słonecznika
  • pokarmy, które mogą być przyczyną bólu głowy
- czekolada, wędzone mięso i ryby, alkohol, a zwłaszcza czerwone wino, szampan, pokarmy zawierające glutaminian sodu, kwaśna śmietana, niedojrzałe sery, mięso konserwowane saletrą, słodziki, przedawkowanie kofeiny, lody i zimne napoje, napoje gazowane, pokarmy ciężko strawne, kwaszona kapusta, jajka, tłuste mleko,

BRONCHIT
  • pokarmy, które mogą pomóc
- cebula, czosnek, marchew, szczypior, jabłka, kapusta, maliny, czarny bez, jeżyny, rzeżucha, lipa, chrzan, chili, tymianek, koper,

CELIAKIA
  • pokarmy dozwolone w celiakii
- jogurt, herbata, masło, pomidory, koperek, seler, ziemniaki, buraki, ryż, kasza kukurydziana, szczypiorek, kapusta włoska, brukselka, kalafiory, marchew, sałata, groszek, szpinak, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, ogórki, truskawki, jagody, poziomki, jeżyny, morele, brzoskwinie, banany, pomarańcza, cytryny, winogrona, jabłka, cebula, majeranek, cynamon,
  • pokarmy zabronione
- kawa, czekolada, pieczywo pszenne i żytnie, tłuste wędliny, konserwowane mięso, ocet, musztarda, szczaw, chrzan, ogórki konserwowe, płatki owsiane, zasmażki, czereśnie, gruszki, smażone i wędzone mięso, groch, szparagi

CHOLESTEROL
  • pokarmy, które mogą obniżyć poziom cholesterolu
- otręby owsiane, fasola, grapefruit, pomarańcza, jabłka, jogurt, marchew, czosnek, jęczmień, imbir, truskawki, banany, porzeczki, sałata, oliwa, surowa cebula, migdały, awokado, słodka papryka, brokuły, szpinak, orzechy włoskie, soja, pomidory, sałata, natka pietruszki, zielona fasolka, brukselka, kalafiory, winogrona, rzeżucha
- pokarmy bogate w witaminę C i beta-karoten
  • pokarmy, które podnoszą poziom cholesterolu
- "nasycony" tłuszcz zwierzęcy, masło, pełne mleko, ser, tłusta wieprzowina i wołowina, skóra drobiu, jaja, majonez

CUKRZYCA
  • pokarmy, które mogą być korzystne przy cukrzycy
- orzeszki ziemne, migdały, soja, soczewica, fasola, groch, mleko, jogurt, cebula, czosnek, cynamon, curry, kozieradka, brokuły, kiwi, kabaczek, dynia, owies, rzeżucha, sałata, brukselka, pokrzywa, borówka, szałwia,
  • pokarmy, które mogą być niekorzystne przy cukrzycy
- mleko, tłuszcze, słodycze, marchew, miód, kukurydza, rodzynki, buraki, banany, rzepa
- pokarmy smażone,
- białe pieczywo

GRYPA, PRZEZIĘBIENIE, ZAPALENIE OSKRZELI
  • pokarmy, które mogą pomóc w leczeniu i zapobieganiu
- czosnek, cebula, czarna rzodkiew, chili, curry, jogurt, czarne jagody, imbir, czerwona i zielona papryka słodka, pietruszka, cytryna, kiwi, pomarańcze, pomidory, brukselka, marchew, maliny, porzeczki, jeżyny, jabłka, rzodkiewka, winogrona, miód
- picie dużej ilości płynów
  • pokarmy, które mogą szkodzić
- mleko i produkty mleczne (poza jogurtem z żywymi szczepami bakterii) alkohol, jajka

HEMOROIDY

- otręby pszenne, cebula, kapusta, ziemniaki

INFEKCJE

- jogurt, czosnek, cebula, pomarańcz, truskawki, maliny, czarne jagody, jabłka, brzoskwinie, figi, miód, herbata, kapusta, rzodkiew, pietruszka, winogrona, rzepa,

KAMICA NERKOWA
  • pokarmy, które mogą przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych
- przetwory zbożowe np. otręby ryżowe, dużo płynów szczególnie wody, warzywa nie zawierające szczawianów np. fasola, rzepa, kabaczek, sałata, ziemniaki, owoce - czereśnie, truskawki, winogrona
  • pokarmy, które mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych
- mięso zwierzęce, szpinak, rabarbar, buraki, botwina, sól, dania z puszek, kwaszona kapusta, wędzonki, koncentraty zup

KAMICA ŻÓŁCIOWA
  • pokarmy, które mogą zapobiec tworzeniu się kamieni żółciowych
- duże ilości warzyw, soja, oliwa, soczewica, groch, fasola, cytrusy, orzechy, pomarańcze, - grubo mielone przetwory zbożowe, truskawki, sałata, rzodkiewka, pomidory, winogrona
- jedzenie posiłku w godzinach dopołudniowych
  • pokarmy sprzyjające powstawaniu kamieni
- kawa, cukier, masło, tłuszcze zwierzęce
- nadwaga i pokarmy powodujące nadwagę
- zbyt szybkie odchudzanie

ŁUSZCZYCA I ZAPALENIA SKÓRY

- owies i jego przetwory, siemie lniane, rzeżucha, cebula, marchew, kapusta, buraki, maliny, ziemniaki, ogórki,

NADCIŚNIENIE
  • pokarmy, które mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi
- otręby owsiane, czosnek - surowy bardziej skuteczny, cebula, oliwa z oliwek, jogurt, zielona herbata, warzywa strączkowe, mleko, seler,
- potrawy o dużej zawartości wapnia i potasu, potrawy bogate w wit. C
  • potrawy, które mogą podwyższać ciśnienie tętnicze
- potrawy o dużej zawartości sodu, alkohol, sól, jajka

NIESTRAWNOŚĆ
  • pokarmy, które mogą zwalczyć lub zapobiegać niestrawności
- banany, imbir, herbata, czosnek, mięta pieprzowa, soja, ryż, seler, dynia, koper, winogrona, truskawki, ziemniaki
  • pokarmy, które mogą powodować niestrawność
- pokarmy smażone, majonez, kapusta, napoje gazowane, soki owocowe, mleko, fasola, cebula, rzepa, ciepłe wypieki

NISKA KRZEPLIWOŚĆ KRWI

- pokrzywa, krwawnik

NOWOTWORY
  • pokarmy, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu nowotworom
- zielone warzywa liściaste, a zwłaszcza brokuły, szpinak, kapusta, kalarepa, kalafior, jarmuż, brukselka, pomidory, cytrusy, truskawki, czosnek, cebula, marchew, warzywa strączkowe, orzechy, ryż, herbata a zwłaszcza zielona, mleko, soja, winogrona, truskawki, maliny, rzepa, seler, papryka, szczypiorek, jagody, tymianek, estragon, bazylia, ogórek, ziemniaki,
- pokarmy bogate w karoten, pokarmy bogate w witaminę E, pokarmy bogate w witminę C
- jogurt, lukrecja, sałata, chleb z grubego przemiału
- klasyczne produkty antynowotworowe to zielona herbata, brokuły, pomidory i wywar z obierków ziemniaczanych
  • rak pęcherza moczowego: marchew, mleko, brokuły, kalafior, pietruszka, kapusta
  • rak sutka: jogurt, cytryny, winogrona, warzywa bogate w karoten, fasola, soja, oliwa z oliwek, kapusta, otręby pszenne
  • rak jelita grubego: otręby pszenne, zsiadłe mleko i jogurt, kapusta, brokuły, kalafior, jabłka, banany, gruszki, morele, marchew, cytrusy jedzone razem z białą "skórką", daktyle, jagody
  • rak macicy: fasola, brokuły, sałata, szpinak, szczypior, jogurt, marchew, brukselka,
  • rak przełyku: jabłka, wiśnie, winogrona, cytryna, cebula, groch, fasola, śliwki, dynia
  • rak płuc: marchew, jarmuż, szpinak, brokuły, kabaczek, morele, kapusta, sałata, kalarepa, brukselka, dynia, fasola, zielona herbata, pomidory, papryka słodka czerwona, natka pietruszki, pomarańcza, rzepa, botwinka,
  • rak skóry: czosnek, siemię lniane, cebula, orzechy włoskie
  • rak trzustki: pomidory, soja, fasola, soczewica, groch, grejfruty, mandarynki,
  • rak żołądka: surowa marchew, kapusta, sałata, pomidory, kukurydza, mleko, cebula, kabaczek, czosnek, soja, jabłka, cytryny, sałata, ogórki, seler, pieprz, zielona herbata,
W profilaktyce antynowotworowej, także w okresie odbudowy po chemioterapii powinno się zjadać co najmniej 1/2 kg warzyw i owoców, szczególnie takich, gdzie są przeciwutleniacze, czyli witaminy C, E i beta-karoten. Warzywa i owoce to ponadto źródło poprawiających nastrój witamin z grupy B oraz potrzebne po chemioterapii składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas. Po chemioterapii zjadamy warzywa takie jak np. marchew, dynia, kabaczek, patison, buraki, seler, pietruszka, pomidory bez skórki, szparagi, sałata. Zjadamy także owoce, jak przykładowo jagodowe, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, winogrona bez pestek, a także pieczone i gotowane jabłka.

Błonnik zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, np. jelita grubego i piersi, bo utrudnia kontakt substancji rakotwórczych ze ściankami przewodu pokarmowego i zmniejsza ich przyswajanie, jednakże osoby leczące nowotwory przewodu pokarmowego powinny czasowo unikać produktów bogatych w błonnik, bo długo zalegają w żołądku i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Błonnik może także wzmagać fermentację i nasilać biegunki, a aby tego uniknąć, warzywa i owoce trzeba w takich przypadkach obierać ze skórki, usuwać pestki, gotować, przecierać przez sito lub miksować.
  • pokarmy, które mogą sprzyjać powstawaniu i nawrotom nowotworów
- mięso szczególnie wędzone, konserwowe i czerwone, tłuszcze zwierzęce, alkohol, nadmiar masła i margaryny, nadmiar soli, pełne mleko, coca cola, woda i napoje gazowane
- potrawy smażone i pieczone (grill, rożno, - gdzie temperatura smażenia przekracza 170* C)
- przejadanie się, a szczególnie obżeranie się
- tłuste wędliny, boczek, konserwy mięsne, rybne i warzywne, sery żółte, topione i pleśniowe, jaja na twardo i smażone na tłuszczu, twarde margaryny, smalec (także psi czy gęsi); także trzeba się ich wystrzegać w okresie odbudowy po chemioterapii
- tłuste gatunki mięs jak wieprzowina, baranina, gęsina, kaczki, etc.; także niewskazane w okresie odbudowy po chemioterapii
  • dieta z przewagą mięsa i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych

ODPORNOŚĆ ORGANIZMU

  • pokarmy, które pobudzają układ odpornościowy
- jogurt, czosnek, cebula, pestki dyni, morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, kabaczek, buraki, grapefruit, cytryna, winogrona, sałata, brokuły, brukselka, dieta niskotłuszczowa
  • pokarmy, które mogą osłabiać odporność
- pokarmy tłuste, nadmierne ilości cukru

OSTEOPOROZA
  • pokarmy, które mogą pomóc w osteoporozie
- pomarańcz, mleko, jogurt, kalarepa, suszone figi, rzepa, jarmuż, brokuły, fasola, orzechy, ananas,
- jabłka, gruszki, winogrona, rodzynki, warzywa strączkowe, miód, soja, brzoskwinie, migdały
  • pokarmy, które mogą szkodzić w osteoporozie
- sól, alkohol, kofeina, napoje gazowane

OPRYSZCZKA
  • pokarmy, których należy unikać przy opryszczce
- czekolada, orzechy, żelatyna, migdały, jęczmień, kukurydza

PĘKANIE NACZYŃ WŁOSOWATYCH
  • pokarmy, które mogą zapobiegać pękaniu naczyń
- kapusta, brokuły, szpinak, sałata, porzeczki, jabłka, pomidory, winogrona, czereśnie, brukselka,
  • pokarmy, które mogą być przyczyną pękania naczyń
- alkohol, kawa, ostre przyprawy
- gorące płyny

PRÓCHNICA
  • pokarmy, które mogą zapobiegać próchnicy
- herbata, winogrona, wiśnie, sery
  • pokarmy, które mogą przyczynić się do powstania próchnicy
- nadmierne ilości słodyczy

PRZEMĘCZENIE, OSŁABIENIE
  • pokarmy, które mogą pomóc usunąć stany osłabienia
- winogrona, jabłka, sałata, soja, ryż, szpinak, fasola, morele, wiśnie, marchew, kapusta, malina, truskawka, brokuły, dynia, buraczki, pomidory, kukurydza, orzechy, kabaczek, cukinia
  • pokarmy niewskazane przy stanach osłabienia
- alkohol, pokarmy ciężko strawne

REUMATYZM
  • pokarmy, które mogą wyzwalać lub zaostrzyć dolegliwości
- kukurydza, mleko, mięso zwłaszcza wędzone i konserwowane, olej słonecznikowy i kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, kawa, słodziki, jajka, masło
  • pokarmy, które mogą złagodzić dolegliwości
- czosnek, cebula, imbir, kurkuma, goździki, marchew, śliwki, porzeczki, pomidory, winogrona, chrzan, pietruszka, kapusta, czereśnie, jabłka, truskawki, rzodkiewki, seler, borówka, pokrzywa

ROZEDMA i ZAPALENIE OSKRZELI
  • pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniu oskrzeli
- chili, czosnek, cebula, chrzan, mleko, marchew, sałata, jabłka, rzodkiew, jeżyna, rzeżucha, szczypiorek

SPRAWNOŚĆ PSYCHICZNA
  • pokarmy, które wzmagają energię
- herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt, orzechy, migdały, warzywa strączkowe, brokuły, pomidory, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, sałata,
- otręby pszenne, grube kasze, soja
  • pokarmy, które tłumią energię
- cukier, alkohol, pokarmy bogate w węglowodany (chleb biały, makaron), nadmierne ilości tłuszczu

SPRAWNOŚĆ SEKSUALNA
  • pokarmy, które mogą działać korzystnie
- słonecznik, orzechy, migdały, fasola, soja, ryż, otręby pszenne, czerwona i zielona papryka, cytryna, truskawki, kiwi, pomidory, pomarańcza, brokuły, grapefruit, kalafior, szpinak, szparagi, maliny, fasola, awokado
  • pokarmy potencjalnie niekorzystne
- pokarmy tłuste, nadmierne ilości mięsa i węglowodanów

STWARDNIENIE ROZSIANE
  • pokarmy niekorzystne
- mleko, mięso tłuste, masło, śmietana, ser, tłuszcze nasycone
  • pokarmy korzystne
soja, jogurt, sezam zarodki pszenne, olej kukurydziany

POKARMY, KTÓRE MOGĄ POPRAWIAĆ NASTRÓJ

- szpinak, fasola, pomarańcza, szparagi, rzepa, awokado, brukselka, słonecznik, brokuły, buraki, morele, seler, ryż, winogrona, jabłka, gruszki, sałata, pietruszka,
orzechy, czosnek, kawa, kakao, ryż, otręby owsiane, soja, chili, cebula

TRZUSTKA
  • pokarmy działające korzystnie w schorzeniach trzustki
- brokuły, cynamon, fasola, soczewica, otręby, sałata, jałowiec, kolendra, kapusta,
  • pokarmy, które mogą działać niekorzystnie
- mleko, słodycze, miód,

UDAR MÓZGU
  • pokarmy, które mogą zapobiec udarom mózgu
- marchew, szpinak, słodkie ziemniaki, kalarepa, jarmuż, dynia, morele, awokado, fasola, pokarmy bogate w potas, botwinka, pomidory, banany, migdały, pomarańcza, zielona herbata
  • pokarmy, które mogą przyczyniać się od udarów mózgu
- sól, alkohol

UKŁAD SERCOWO - NACZYNIOWY
  • pokarmy, które mogą zapobiegać chorobom serca
- czosnek, cebula, imbir, melony, grzyby, oliwa z oliwek, porzeczki czarne i jagody, zielona herbata,
- warzywa strączkowe, orzechy laskowe, migdały, ziarna, pokarmy bogate w witaminę C i E, beta-karoten, marchew, winogrona, banany, cytrusy, jabłka, szpinak, rzodkiewka, pomidory, groch, czerwona fasola, awokado, sałata, brokuły,
  • pokarmy, które mogą uszkadzać naczynia i serce
- mięso i przetwory mleczne bogate w kwasy tłuszczowe, tłuszcz zwierzęcy, alkohol w nadmiarze, kawa (również bezkofeinowa)

WRZODY ŻOŁĄDKA
  • pokarmy, które mogą pomagać w gojeniu wrzodów
- banany, sok z kapusty (surowej i zielonej), lukrecja, herbata zielona, chili, pieprz cayenne, czosnek, czerwona fasola, sok z surowych ziemniaków, kalafiory, soja, ryż, kasze
- jeść mało a często
  • pokarmy, które mogą powodować dolegliwości
- kawa, alkohol, również piwo, gorące płyny, mleko, cola, jaja
- wysoko przetworzona żywność
- pokarmy tłuste i ciężko strawne
- dania konserwowane z puszek

WZDĘCIA

- koper, pietruszka

ZABURZENIA MIESIĄCZKOWANIA
  • pokarmy, które mogą działać korzystnie na miesiączkowanie
- jogurt, soja, pomarańcz, kalarepa, figi, rzepa, brokuły, jarmuż, ananasy, orzechy, herbata, ryż, buraki, sałata, seler, kapusta, sałata, pietruszka,
  • pokarmy, które mogą nasilać zaburzenia
kofeina, zbyt mała zawartość tłuszczu w diecie, zbyt szybkie odchudzanie, gorące napoje, alkohol

ZABURZENIA PRACY WĄTROBY
  • pokarmy, które mogą łagodzić stany zapalne wątroby
- marchew, porzeczki, truskawki, fasola, seler, czereśnie, sałata, brokuły, kalafior, dynia, kabaczek, cykoria, kapusta, rzeżucha, jogurt
  • pokarmy, które mogą być przyczyną dolegliwości
- cukier, tłuste mięso, alkohol, mleko, jajka,

ZAĆMA
  • pokarmy , które mogą przeciwdziałać powstawaniu zaćmy
- szparagi, awokado, arbuzy, pomarańcza, marchew, jabłka, morele, brzoskwinie, kalarepa, dynia, jarmuż, szpinak, kabaczek,

ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO
  • pokarmy, które mogą być pomocne w zapaleniach pęcherza lub im zapobiegać
- żurawiny, czarne jagody, kapusta, rzepa, seler, pietruszka, chrzan, pomidory, winogrona
- duże ilości płynów
  • pokarmy, które mogą spowodować pogorszenie
- czekolada, kofeina, alkohol

ZAKRZEPY i ZATORY
  • pokarmy, które mogą przeciwdziałać tworzeniu się zakrzepów i zatorów
- czosnek, cebula, pieprz i ostra papryka, chili, imbir, goździki, oliwa, herbata (czarna i zielona), winogrona (czerwone), brokuły, kalafior, rzepa, rzodkiewka, brukselka
- jedzenie posiłków w godzinach poranno - dopołudniowych
- picie 2 szklane dziennie wody źródlanej
  • pokarmy, które mogą przyczynić się do zakrzepów
- tłuszcz zwierzęcy, alkohol, jajka, ser

ZAKWASZENIE ORGANIZMU
  • pokarmy powodujące zakwaszenie
- alkohol, czerwone mięso, jajka, sery, kawa, orzechy, soczewica
  • pokarmy działające zasadowo
- szpinak, botwinka, rodzynki, figi, fasola, migdały, płatki owsiane

ZANIK ŁAKNIENIA

- morele, seler, maliny, winogrona, pomidory, chrzan, pietruszka, rabarbar, rzeżucha,

ZAPARCIA
  • pokarmy, które mogą pomóc i zapobiec w zaparciach
- otręby pszenne, wszelkie grubo mielone przetwory zbożowe - kasze, płatki, pieczywo razowe, ryż, śliwki, jabłka, maliny, marchew, kapusta, jabłka, daktyle, figi, kawa, rośliny strączkowe, orzechy, ziemniaki, marchew, szpinak, jagody, morele, buraki czerwone, truskawki, porzeczki, winogrona, kłącze perzu, siemię lniane, czarny bez,
- duże ilości płynów, duże ilości owoców
- dietę należy wprowadzać stopniowo
  • pokarmy, których należy unikać
- pokarmy bogate w wapń, mleko, sery
- czekolada, jaja, majonez
- pokarmy wysoko przetworzone
- dania z puszek
- dania z dużą ilością konserwantów
- pokarmy tłuste, smażone, długo gotowane
- białe pszenne pieczywo i nadmierna ilość słodyczy

ZESPÓŁ JELITA NADPOBUDLIWEGO
  • pokarmy, które mogą zaostrzyć dolegliwości
- mleko, kawa, jajka, słodziki, czekolada, cebula, pokarmy zbożowe z pszenicy, owoce cytrusowe, śliwki, sok jabłkowy, gruszki, brzoskwinie
  • pokarmy, które mogą łagodzić dolegliwości
- otręby, ryż, całe jabłka (ze skórką), marchew, płatki owsiane,

ZGAGA
  • pokarmy, które powodują zgagę
- czekolada, tłuszcze, pomidory, kawa, alkohol, cebula, Cola, piwo, tłuste mleko, jaja
- zbyt szybkie jedzenie,
- większość potraw sprzedawanych w tzw. "barach szybkiej obsługi" - słodkie, wysokotłuszczowe
- potrawy smażone
- wypieki zawierające proszek do pieczenia
- dania z puszek
- dania z dużą ilością konserwantów

POKARMY O NAJWIĘKSZEJ ZAWARTOŚCI WITAMIN
I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH
POKARMY BOGATE W BETA-KAROTEN

morele, brzoskwinie, marchew, kalarepa, jarmuż, szpinak, dynia, kabaczek, buraki, grapefruit, sałata, brokuły, brukselka, natka pietruszki, szpinak, kapusta, śliwki, pomidory, fasola, groszek zielony, jeżyny, rzeżucha,

POKARMY BOGATE W WAPŃ

- mleko, sok pomarańczowy, jogurt, kalarepa, suszone figi, serek sojowy tofu, rzepa, jarmuż, brokuły, fasola, kefir, seler, jajka, natka pietruszki, groch, chrzan, czosnek, kukurydza, marchew, chleb razowy, twarogi, maślanka, sery żółte,
  • utratę wapnia może powodować: nadmiar soli, kofeina, alkohol,
POKARMY BOGATE W KWAS FOLIOWY

- sok pomarańczowy, szpinak, fasola, szparagi, rzepa, awokado, zarodki pszenne, brukselka, słonecznik, buraki, maliny

POKARMY BOGATE W POTAS

- ziemniaki, awokado, buraki, brzoskwinie, śliwki, sok pomidorowy, jogurt, fasola, boćwina, morele, sok pomarańczowy, pestki dyni, banany, kabaczek, migdały, szpinak, mleko, orzechy

POKARMY BOGATE W CYNK

- dynia i pestki dyni, słonecznik, otręby pszenne i kiełki pszenicy, grzyby, kakao, orzechy, groch fasola, soczewica, herbata, cebula czosnek, ryż, jajka, maliny, czarne jagody, buraki, szparagi, marchew, seler pomidory, rzodkiewka,

POKARMY BOGATE W WITAMINĘ A

- marchew, szpinak, sałata, pietruszka, szczypior, szczaw, papryka, pomidory, morele, masło, śmietana, ser, twaróg, mleko,

POKARMY BOGATE W WITAMINĘ C

- słodka papryka czerwona i zielona, truskawki, brukselka, grapefruit, kiwi, pomarańcze, pomidory, brokuły, kalafior, groch, jarmuż, kapusta, chrzan, porzeczki czarne i czerwone, agrest, żurawiny, czarne jagody, owoc dzikiej róży, jabłka

POKARMY BOGATE W WITAMINĘ D

- mleko, masło, grzyby (najwięcej w borowikach), jajka, śmietana

POKARMY BOGATE W WITAMINĘ K

- sałata, groch, olej sojowy, orzechy włoskie, szpinak, kapusta, pomidory, pokrzywa, zielone pomidory, lucerna, igły drzew iglastych
  • rozpuszcza się tylko w tłuszczach
  • rozkłada się pod wpływem promieniowania słonecznego
POKARMY BOGATE W WITAMINĘ B
  • B1 - orzechy arachidowe, drożdże, kasza gryczana, mleko, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kalafior, jajka, pomidory, ziemniaki, kapusta, agrest, porzeczki, śliwki, jabłka, groch, fasola, otręby pszenicy, chleb z mąki razowej, płatki owsiane, gryka,
  • B2 - drożdże, mleko, migdały, ser, jajka, kakao, twaróg, kukurydza, szpinak, kalafior, jabłka, groch, orzechy, kasza gryczana, groch, otręby i zarodki zbóż, pomidory, szczypior, zielony groszek,
  • B3 - ziarna słonecznika, orzechy, drożdże, mąka z pełnego przemiału, fasola, groch,
  • B6 - kiełki pszenicy, drożdże, otręby zbóż, ziemniaki, banany, jajka, kapusta, marchew, fasola, orzechy, słonecznik, kasza gryczana

POKARMY BOGATE W WITAMINĘ E

- słonecznik, orzechy, migdały, zarodki pszenne, fasola, otręby pszenne, ryż, szparagi, brokuły, seler, groch, kukurydza, płatki owsiane, chleb ciemny, jajka, sałata, fasola, pietruszka, marchew, olej kukurydziany i sojowy

POKARMY BOGATE W MAGNEZ

- kukurydza, mak, buraki, siemie lniane, owies, kakao, orzechy, soja, kasze (gryczana, jęczmienna, manna), fasola, groch, czekolada, pomidory i koncentrat pomidorowy, pietruszka (korzeń i natka), pieczywo razowe,

POKARMY BOGATE W SELEN

- ziarno z pełnego przemiału, otręby owsiane, kiełki pszenicy, kukurydza, mleko, drożdże, cebula, białka jaj, czosnek, chrzan, koper, szpinak, nasiona słonecznika, orzechy,
  • nadmiar selenu może być toksyczny
POKARMY BOGATE W ŻELAZO

- płatki owsiane, pszenica, ryż, śliwki, rodzynki, daktyle, maliny, porzeczki, banany, jabłka, wiśnie, mleko, jajka, szpinak, groch, brukselka, pomidory, cebula, kapusta, sałata, drożdże, grzyby, miód, orzechy, czekolada, seler, soja, bób, koper

POKARMY BOGATE W LIT

- ziemniaki, pomidory, oberżyna

POKARMY BOGATE W MANGAN

- herbata, pieprz, żurawiny, soja, płatki owsiane, kakao, szpinak, sałata, groch, fasola, ryż, kokos, czekolada, maliny, figi, banany, cebula, ciemny miód, ananasy, zielona i czarna herbata,

POKARMY BOGATE W BOR

- orzechy, fasola, groch, soja, soczewica, brokuły, kapusta, szpinak, sałata, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, orzechy, miód, migdały, rodzynki,

POKARMY BOGATE W BŁONNIK

- suszone śliwki, jabłka, szpinak, ziemniaki, migdały, fasola, kukurydza, groch, soczewica, gruszki banany, chleb razowy, morele, brokuły, rodzynki, seler, marchew, brukselka, truskawki, płatki owsiane, pomidory,

POKARMY BOGATE W PRZECIWUTLENIACZE
  • (zapobiegają zwyrodnieniu komórek, chronią przed starzeniem organizmu, podnoszą odporność)
- czosnek, marchew, bazylia, jagody, chili, cebula, szpinak, sałata, mięta, dynia, szałwia, pomidory, kalarepa, majeranek, pomarańcza, jarmuż, brukselka, orzeszki ziemne,

POKARMY BOGATE W INDOLE
  • (unieczynnia toksyny w organizmie) brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzeżucha, rzepa, brukiew, gorczyca, awokado, szparagi, arbuzy, pomidory, jarmuż, kalarepa, rzodkiewka, chrzan, dynia, grejpfruty, cebula, ciemne winogron

DOLEGLIWOŚCI KTÓRYCH PRZYCZYNĄ MOŻE BYĆ
NIEDOBÓR WITAMIN LUB MINERAŁÓW

WAPŃ - próchnica, paradontoza, zwapnienia żył, kruchość kości, choroby układu krążenia, wysoki poziom cholesterolu, słaba krzepliwość krwi

MAGNEZ - podatność na stresy, stany niepokoju, zdenerwowania i lęku, miażdżyca, ataki serca i zawały, kołatanie serca, arytmia, zawroty głowy, drętwienie kończyn, wypadanie włosów, łamanie paznokci, podatność na próchnicę, szybkie męczenie się, bezsenność, wrażliwość na zimno

CYNK - ataki epilepsji, trudność w gojeniu ran i oparzeń, problemy ze skórą, uzębieniem i włosami, słaba zdolność koncentracji, zaburzenia zmysłu węchu i smaku, anemia, reumatyzm, skłonność do wrzodów żołądka, niedokrwistość

SELEN - podatność na raka, wczesne starzenie się organizmu, mała odporność organizmu, podatność na infekcje, podatność na chandrę i depresję, zmienność nastrojów, ciągłe odczucie zmęczenia, otępienie

ŻELAZO - mała aktywność, anemia, opóźnienia w rozwoju (psychicznym i fizycznym), szara cera, bóle głowy, przyspieszony oddech, łatwość popadania w irytację, zaparcia, mdłości, łysienie, łamanie się paznokci, niska hemoglobina, małą krzepliwość krwi,

LIT - podatność na depresje, rozdrażnienia, agresja

BOR - zaburzenia pamięci, ograniczona sprawność umysłowa, apatia, osteoporoza, obniżenie poziomu estrogenów

FLUOR - próchnica zębów (nadmiar fluoru grozi fluorozą!)

MIEDŹ - podatność na raka, podatność na wrzody żołądka, choroby krwi, niski poziom czerwonych krwinek, nadmiar miedzi może być szkodliwy i może być przyczyną: anemii, zaburzeń układu oddechowego i zaburzeń funkcjonowania wątroby

WITAMINA C - krwawienie dziąseł, podwyższony cholesterol, podatność na zawały i ataki serca, podatność na raka, małą odporność organizmu na przeziębienia, reumatyzm, łuszczenie się naskórka, podatność na krwotoki i pękanie naczyń krwionośnych, przedwczesne starzenie się organizmu

WITAMINA E - zapalenia nerek, żylaki, zakrzepy, trudność w gojeniu ran i oparzeń, bolesne skurcze mięśni, przebarwienia na skórze, zmęczenie, przedwczesne starzenie się organizmu

WITAMINA B1 - złe samopoczucie, nerwowość i stany irytacji, depresje, brak apetytu, podatność na zmęczenie, zaburzenia pamięci, bezsenność, problemy z koncentracją

WITAMINA B2 - pękanie i łuszczenie się skóry, podatność na zmarszczki i zajady, bóle i pieczenie oczu (do powstania katarakty włącznie), przetłuszczanie się włosów, problemy w przyswajaniu żelaza

WITAMINA B3 - bezsenność, niepokój, irytacja, rozdrażnienie, niemożność skupienia uwagi, halucynacje, stany melancholii i podniecenia, zapalenia jamy ustnej, nadwrażliwość na światło i hałas, podwyższony cholesterol

WITAMINA B6 - trądzik młodzieńczy, przetłuszczanie się włosów, zaburzenia przemiany materii, zaburzenia wydalania moczu, drżenie rąk, bezsenność, nudności

WITAMINA B12 - anemia, zmęczenie, osłabienie, pieczenie języka, problemy żołądkowe, utrudnienie chodzenia, niepłodność

WITAMINA A - zaburzenia widzenia (zwłaszcza o zmroku), nieprawidłowe funkcjonowanie gruczołów łzowych, łojowych i potowych, choroby skóry, brak odporności, łuszczenie się skóry, problemy z menstruacją i płodnością, podwyższony cholesterol, nowotwory układu oddechowego, zaburzenia pracy nadnerczy

WITAMINA D - bóle w "kościach", kruchość kości, zapalenie stawów, trudności w gojeniu ran i oparzeń, zaburzenia trawienia, choroby skóry

WITAMINA H (BIOTYNA) - zapalenie skóry złuszczeniem, niedokrwistość, podwyższony poziom cholesterolu

WITAMINA K - krwotoki, nie gojące się rany

WITAMINA F - stwardnienie tętnic, egzemy, owrzodzenia skóry

WITAMINA U - nieżyty żołądka, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby skórne, schorzenia sercowo-naczyniowe


Więcej na temat zdrowego odżywiania dowiesz się na warsztatach:






© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com




1 komentarz:

  1. Świetny artykuł... wszystkie najważniejsze informacje w jednym miejscu.

    OdpowiedzUsuń