APTEKA NATURY



Aloes

Wzmacnia odporność, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe, pomocny w łuszczycy. Regeneruje błony śluzowe i skórę.

Napar aloesowy

Kilka liści aloesu (powinny mieć ok. 20 cm) umyj i osusz, a następnie potnij na mniejsze kawałki, dodaj łyżeczkę szałwii i kwiatów nagietka, wrzuć do termosu i zalej wrzątkiem 1,5 szklanki. Pozostaw na godzinę. Stosuj w stanach zapalnych do płukania jamy ustnej i gardła, a także do okładów na wrzody i rany. 

Uwaga! Liści nie wolno ciąć nożem. Trzeba je obrywać wraz z obejmującymi łodygę kwiatu pochwami. Powinny one pochodzić z co najmniej trzyletniej rośliny.


Biedrzeniec anyż

Jego surowcem zielarskim są owocostany. Działa wykrztuśnie, oczyszcza górne drogi oddechowe, moczopędny, wiatropędny, pobudza laktację (wytwarzanie mleka u kobiet karmiących), działa przeciwbakteryjnie, zabija świerzbowce i wszy, pobudza wydzielanie gruczołów ślinowych i potowych.

Napar z owoców: 2 łyżki owoców zalej szklanką wrzątku, przykryj i ogrzewaj przez pół godziny. Przecedź. Dawkowanie: Dorośli - mogą pić 2-3 łyżki 3-5 razy dziennie godzinę po jedzeniu. Dzieci - 1 łyżeczka. 

Miód anyżowy: 1 łyżkę suchych owoców zmiel na proszek, wymieszaj z 2 łyżkami miodu. Zażywaj 1 łyżeczkę 2 razy dziennie po jedzeniu. (Jako środek wykrztuśny)


Bez czarny

Jego owoce, oprócz właściwości napotnych i moczopędnych mają działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Pomocny w stanach nieżytu i zapalenia nerek, dróg moczowych i pęcherza; leczy zapalenia gardła i anginy, migreny, zapalenie nerwu trójdzielnego i rwy kulszowej; pomocny przy bólach neurologicznych, grypie.

Odwar z owoców: 2 łyżki dojrzałych owoców zalej szklanką wody, ogrzewaj do wrzenia i gotuj powoli pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut i przecedź. Pij 1/3 szklanki po jedzeniu jako środek przeciwbólowy i ułatwiający wypróżnianie. 

Uwaga: Owoce powinny być dobrze dojrzałe. Zielone są trujące.


Berberys zwyczajny


Podnosi odporność organizmu, działa żółciopędnie i moczopędnie; pomocny w leczeniu z nowotworów, pierwotniaków, braku łaknienia, bólu brzucha (wzdęcia). Jest źródłem witaminy C tak jak truskawki. Mimo iż posiada dużą zawartość cukru - jest bardzo kwaśna i zyskała miano "polskiej cytryny".

Odwar witaminizujący z owoców: 1 łyżkę rozdrobnionych owoców berberysu zalej szklanką wrzątku, ogrzewaj do wrzenia i gotuj powoli na małym ogniu pod przykryciem 3 minuty. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij po 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu jako środek witaminizujący i moczopędny.

Uwaga: Przetwory z berberysu mogą u małych dzieci wywoływać nudności.


Babka lancetowata



Działa przeciwzapalnie, ściągająco, wykrztuśnie. Stosuje się ją m.in. w schorzeniach jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego, zaflegmieniu, kaszlu, dychawicy oskrzelowej, krztuścu, zapaleniu oskrzeli, gruźlicy płuc, liszajach, bladości, wypryskach i wysypkach. Roślina ta cudownie oczyszcza krew, płuca i żołądek dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na: niedokrwistość, mających problemy z płucami i nerkami,  schorzenia wątroby i pęcherza moczowego, są chude pomimo tego, że dużo jedzą.

W przypadku zapalenia oskrzeli i dychawicy oskrzelowej bardzo skuteczne jest picie następującej herbatki:

Szklanka zimnej wody z plasterkiem cytryny i łyżeczkę kandyzowanego cukru ogrzewa się do wrzenia, gdy zakipi cztery do pięciu razy, dodajemy łyżeczkę mieszanki babki z macierzanką i pozostawiamy na pół godziny do naciągnięcia. W ciężkich przypadkach należy pić herbatkę cztery do pięciu razy dziennie. Ważne aby za każdym razem przygotować świeżą porcję i pić tak gorącą jak to tylko możliwe. 

Odwar z liści: 1 łyżkę ziela zalej 1,5 szklanki ciepłej wody, ogrzewaj do wrzenia. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. 
  • Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki przy nieżycie jelit lub gdy masz biegunkę.
  • Możesz też stosować do płukania jamy ustnej w przypadku bólu gardła czy innych stanów zapalnych. 
  • Okłady z odwaru przykładane na uszkodzoną skórę przyspieszają też gojenie się bolesnych otarć, ranek, wyprysków.
  • Świeży sok łagodzi ból po ukąszeniu pszczoły

Tymianek właściwy - macierzanka


Ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, grzybobójcze, napotne, ściągające, przeciwzapalne, regulujące trawienie, rozkurczające, wzmacniające, przeciwrobacze (przeciw tęgoryjcowi dwunastnicy), zapobiega wzdęciom i nadmiernej fermentacji. Przy kaszlu, wyczerpaniu nerwowym, reumatyzmie i dolegliwościach żołądkowych zalecane są ponadto kąpiele z dodatkiem naparu z tymianku. (100 g ziela zaparza się w l l wrzątku i dodaje do wanny wody).  


Napar z ziela: Jedną płaską łyżkę ziela tymianku zalej szklanką wrzątku, pozostaw pod przykryciem 15 minut. Przecedź i pij po 1/3 szklanki 3 razy dziennie jako środek wykrztuśny po posiłkach, a jako regulujący trawienie - przed posiłkami.

Napary są stosowane do płukania jamy ustnej i gardła jako środki odkażające i przeciwzapalne. 

Odwar z ziela: 20 dag. ziela zalej 5 litrami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Odcedź i dodaj do kąpieli. 

Kąpiel z tymiankiem działa wzmacniająco, przeciwbólowo i pobudzająco. Można łączyć tymianek z innymi ziołami np. szałwią lub rumiankiem. Kąpiele z tymianku polecane są dla dzieci przy wyczerpaniu nerwowym i w nawracających schorzeniach dróg oddechowych.


Sosna pospolita

Działa wykrztuśnie, odkażająco, moczopędnie, bakteriobójczo, napotnie, witaminizująco, uspokajająco.

Odwar z pączków: Pół łyżki pączków zalej szklanką gorącej wody, gotuj powoli, na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź i pij 1-3 łyżki 2-4 razy dziennie po jedzeniu jako środek wykrztuśny.

Syrop z pączków: 6 dag. pączków sosny zebranych na przedwiośniu zmiażdż, zasyp 5 dag. cukru, pozostaw na godzinę. Zalej 1 litrem wrzątku. Po 6 godzinach wsyp kolejne 5 dag. cukru, zagotuj, odcedź. Czysty płyn gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Pij po 1 łyżce 5 razy dziennie.


Ślaz dziki - malwa


Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie, powlekająco; stosuje się w chorobach gardła, krtani i jamy ustnej, w napadach kaszlu, w zaburzeniach trawienia, w trudnościach z odkrztuszaniem, w chorobach żołądka i dwunastnicy, w stanach zapalnych układu rozrodczego, oczu i gardła. 

Napar z kwiatów: Jedną łyżkę suszonych kwiatów zalej szklanką wrzątku, pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Przecedź, pij pół szklanki 2-4 razy dziennie w nieżytach górnych dróg oddechowych.
  • Napar można stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych oraz okładów na źle gojące się rany, wrzody, czyraki.
Okłady łagodzą również świąd skóry przy wysuszonej skórze.
Ziołowa mieszanka na zaparcia atoniczne - osób starszych i otyłych – zmieszać 2 łyżki kwiatów ślazu, 1 łyżkę liści prawoślazu. Całą mieszankę zalać 2 szklankami wody, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut, przecedzić, odwar wypić w dwóch porcjach w ciągu dnia. Ten sam odwar można stosować w stanach zapalnych przełyku i żołądka. 


Szałwia

Działa przeciwzapalnie, ściągająco, przeciwskurczowo, bakteriobójczo, przeciwzapalnie, żółciopędnie. Reguluje trawienie, uspokaja. Liście szałwii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę, odwary obniżają poziom cukru we krwi – mają działanie przeciwcukrzycowe. Także stosowane są w zaburzeniach wątrobowych, przy nadmiernym poceniu się. Zewnętrznie używa się do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł, w postaci okładów na trudno gojące się rany. 

Napar z ziela: Jedną łyżkę ziela szałwii zalej szklanką wrzątku, pozostaw pod przykryciem na 15 minut, przecedź i pij po 1/2 szklanki 3 razy dziennie przy zaburzeniach żołądkowych. 
  • Napar można stosować do płukania gardła i jamy ustnej w zapaleniu dziąseł i migdałków, przy bólu zębów.
  • W połączeniu z nalewką orzechową (1 część nalewki, 2 części naparu z szałwii) - jest świetnym środkiem do smarowania stóp zapobiegającym nadmiernej potliwości.

Żurawina błotna


Działa ściągająco, bakteriobójczo i dezynfekująco w chorobach dróg moczowych oraz żółciowych. Ma właściwości odwadniające i tamujące krew. Stosowanie owoców żurawiny wpływa korzystnie na procesy trawienia, zwłaszcza przy obniżonej kwasowości soku żołądkowego, polepsza przyswajanie żelaza. Polecana jako środek wspomagający w leczeniu chorób infekcyjnych, anemii oraz przy zapaleniu nerek, i dróg moczowych. Owoce żurawiny działąją ochronnie przed tworzeniem się kamieni nerkowych, a także jest pomocne przy obniżeniu złego cholesterolu we krwi, pomaga w zdrowieniu po zawale. Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, które są ich przyczyną. Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób In nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

Sok z owoców: Umyj i osusz dojrzałe owoce. Wsyp do słoika, zalej przegotowaną wodą na wysokość 2/3 objętości. Dodaj 3 łyżki cukru i szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15 minut (od początku wrzenia). 
  • W czasie przeziębienia popijaj sok z wodą kilka razy dziennie. 
  • Skuteczny jest także w kamicy nerkowej, a także w chorobach nadciśnienia. 
  • Sok zapobiega także odkładaniu się płytki nazębnej i rozwojowi próchnicy. 
Owoce można suszyć i zażywać sproszkowane. 

UWAGA: Żurawina zawiera szczawiany. Osoby z kamieniami nerkowymi i osteoporozą nie powinny spożywać żurawiny. Także żurawiny powinny unikać osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę. Jest to lek o działaniu przeciwzakrzepowym. Substancje zawarte w żurawinie utrudniają usuwanie warfaryny z organizmu, co wzmaga jej działanie i może przyczynić się do wystąpienia krwotoków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz