Anyżek - dawna nazwa "hanyż", biedrzeniec - (Pimpinella anisum L.)
Anyż znany jest już od ponad 4 tysięcy lat. Egipcjanie cenili anyż za uzdrawiające działanie, a w Chinach, skąd wywodzi się anyż, szczególnie jego gwiaździsta odmiana, był bardzo ceniony i wykorzystywany jako przyprawa. Szerokie zastosowanie znajduje także w ziołolecznictwie, a uprawiany jest w basenie Morza Śródziemnego i w Afryce. Anyż wielbili Grecy, popularny był w Imperium Rzymskim, a w Polsce wykorzystywany szczególnie przy produkcji nalewek. Jako przyprawa w Polsce anyż jest rzadko stosowany. Lecznicze właściwości anyżu znajdziemy w olejku eterycznym i w nasionach.
Właściwości anyżu
- Okłady z anyżu (olejek, napar) łagodzą młodzieńczy trądzik i wysuszają skórę.
- Przyśpiesza trawienie, łagodzi zgagę i niestrawność, szczególnie męczące gazy i uczucie zbyt pełnego brzucha
- Łagodzi astmę (inhalacje z dodatkiem paru kropli olejku anyżowego) i choroby układu oddechowego (koklusz)
- Działa wykrztuśnie, rozluźniająco, rozkurczowo i odtruwająco
- Zwalcza zapalenia oskrzeli, bardzo ciężki i suchy kaszel
- Działa moczopędnie
- Odświeża oddech (regularnie stosowany)
- Podnosi potencję - to naturalny afrodyzjak
- Jest pomocny w leczeniu z impotencji i oziębłości
- Wspomaga proces laktacji (pomaga matkom karmiącym wyprodukować więcej mleka)
- Usuwa nudności (dobry na kaca ;-)
- Pobudza (dodany do napojów)
- Łagodzi kolki niemowlętom i dzieciom
- Łagodzi nudności i niestrawności u ludzi starszych
- Antyspazmatyczne właściwości nasion anyżu powodują, że jest on pomocny przy bólach menstruacyjnych
Olejek anyżowy - Używany do skrapiania pomieszczeń - odstrasza różne robactwo (wszy) i działa przeciw świerzbowi. Dodawany do kąpieli - relaksuje i odpręża ciało narażone na duży wysiłek fizyczny. Wykorzystywany w masażach przez sportowców - rozgrzewa mięśnie.
Ziele anyżu było również bardzo dobrze znane starożytnym Grekom. Dioscorides w I wieku pisał, że anyż "ogrzewa, osusza, rozkłada, ułatwia oddychanie, łagodzi ból, prowokuje oddawanie moczu oraz łagodzi pragnienie."
Ziele anyżu to sposób na pozbycie się tłustej skóry, jest stosowane w celu poprawienia pamięci, łagodzi męczące kaszle, pomaga w produkcji mleka u matek karmiących, działa jako naturalny związek zobojętniający kwasy w niestrawności czy w czasie zgagi.
RECEPTURA
Zagotuj około 1 l wody, następnie dodaj 4 łyżki ziela do gotującej się wody i zmniejszając ogień wolno gotować na malutkim ogniu aż do odparowania połowy wywaru. Przecedzić, i do ciepłego jeszcze wywaru dodać 4 łyżeczki miodu.
Używać:
Na złagodzenie kaszlu - 2 łyżeczki syropu co kilka godzin.
Na poprawę pamięci - 2 łyżki trzy razy dziennie.
Na problemy skórne - Na produkcję mleka - Na złagodzenie dolegliwości żołądkowych - pić herbatkę ziołową 2 razy dziennie.
UWAGA: Olejek anyżowy może być używany tylko pod nadzorem profesjonalisty zielarza. Nie brać anyżu w czasie ciąży, z wyjątkiem ilości używanych normalnie w czasie gotowania.
Uwaga: Nadużycie anyżu może wywołać uszkodzenie nerek, a także wywołuje uczucie ogłupienia.
Polska importuje anyż z okolic Hiszpanii, ale jeżeli chcesz wyhodować własną roślinkę to dobrze rośnie posiany latem w suchej ziemi. Aby ujrzeć plony trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać cztery miesiące. Magia mówi, że anyż odmładza, gwarantuje spokojny sen, odgania koszmary nocne i lęki, a także wzmaga możliwości i zdolności jasnowidzenia, aktywizuje Trzecie Oko, pobudza zdolności parapsychiczne i intuicję.
Więcej na temat uzdrawiania dowiesz się na warsztatach ajurwedy
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com
Wszystko ladnie opisane tylko jaki wybrac ANYZ,gwiazdkowy z nasionami ,owoce/ czy owoc anyzu,drobniutki
OdpowiedzUsuń