Produkty pszczele, rodzaje miodów i ich cudowne działanie
Miód jest jednym z najbardziej wartościowych i naturalnych produktów w którego skład oprócz węglowodanów (65-85%), kwasów organicznych, które decydują o jego smaku i wartości odżywczej, białek, wchodzą także najbardziej wartościowe w miodzie składniki mineralne i enzymy. Neutralizują one toksyny i działają bakteriobójczo, aktywują reakcje biochemiczne na skutek czego podnosi się odporność organizmu oraz ogranicza stany zapalne. Aby w pełni korzystać z walorów zdrowotnych miodu należy go spożywać w jego naturalnej postaci, a jeśli miód używamy jako słodzika, to dodajemy go do chłodnych napojów. W gorących napojach traci swoje zdrowotne właściwości. Miód dodaje nam sił, wzmacnia serce i ułatwia walkę z przeziębieniem. Wśród wielu gatunków miodu możemy znaleźć takie, które dodatkowo wspomagają leczenie z niektórych dolegliwości.
Najbardziej uniwersalnym miodem jest miód wielokwiatowy o łagodnym smaku, typowo miodowej barwie i właściwościach.
Kuracje miodem
Uwaga! - Noworodkom i niemowlakom nie podajemy miodu! Gdy dziecko skończy rok - można mu podawać miód ale w małych ilościach (1 mała łyżeczka).
Niektóre rodzaje miodów i ich zastosowanie
Miód akacjowy - bardzo jasny, prawie przeźroczysty, po skrystalizowaniu - biały lub kremowy. Ma słodki smak i zapach. Szczególnie jest zalecany diabetykom.
- usuwa zgagę i nadkwaśność
- skuteczny przy przeziębieniach
- infekcje układu moczowego
- przy trudnościach trawiennych
- schorzenia nerek i przewodów moczowych
- skłonności do tworzenia się kamieni nerkowych
Miód gryczany - barwa od brązowej do bursztynowej, pachnie kwiatami gryki i posiada wyrazisty, lekko piekący smak. Stosuje się go w rehabilitacji po złamaniach, gdyż sprzyja tworzeniu się kostnicy by szybciej zrastały się kości. Zawiera dużo biopierwiastków.
- doskonały dla rekonwalescentów
- schorzenia górnych dróg oddechowych
- przy kłopotach z pamięcią i wyczerpaniu nerwowym
- schorzenia układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie)
- zapalenie nerek, grypa i gorączka
Miód lipowy - płynny miód przypomina barwą i konsystencją gęsty olej roślinny, po skrystalizowaniu staje się jasny, kremowy. Ma wyrazisty i gorzkawy smak. Dla wzmocnienia jego działania powinno podawać się go w herbacie z kwiatu lipowego.
- polecany przeciw gorączce - działa napotnie
- antyseptycznie i uspokajająco
- zapalenie oskrzeli
- na szczególnie mokry kaszel
- infekcje bakteryjne, przeziębienia
- nadpobudliwość i bezsenność
Miód spadziowy - ma szarozieloną, dosyć jasną barwę, korzenny i delikatny aromat i smak, ale jest mało słodki. Zawiera dużo białka i tym samym ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii.
- miód spadziowy z drzew iglastych zaleca się przy chorobach stawów, płuc i układu nerwowego, nieżytach górnych dróg oddechowych
- miód spadziowy z drzew liściastych działa moczopędnie i zwiększa produkcję żółci
Miód rzepakowy - jest jasnożółty, ale bywa też biały (zwłaszcza po skrystalizowaniu się). Ma lekko mdły aromat kwiatów rzepaku, jest słodki z wyczuwalnym gorzkim posmakiem.
- schorzenia płucne
- problemy sercowe
- zaparcia i problemy z trawieniem
- układ moczowy (nerki)
- układ krwionośny
Miód wielokwiatowy - ma łagodny smak i typowo miodową barwę. Jego właściwości są najbardziej uniwersalne zastosowanie.
- stosowany przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym
- leczy serce i wspomaga układ krwionośny
- przy chorobach przeziębieniowych.
Miód wrzosowy - brunatny, może mieć też odcienie czerwonawe, o wyraźnie wyczuwalnym zapachu wrzosu i pikantnym, gorzkim smaku. Stosowany szczególnie w leczeniu prostaty.
- profilaktycznie zalecany przeciw zapaleniom dróg moczowych
- kamicy nerkowej
- zapaleniu jelit
Dla zdrowia i urody
Szklanka letniej wody z miodem i cytryną to doskonały lek przeciw przeziębieniom. Łyżeczkę miodu zalać wodą i dodać cytrynę. Miód nawilży gardło i złagodzi kaszel. Miód także oczyszcza krew, pobudza apetyt i trawienie, wzmacnia serce, poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i działa uspokajająco.
Ciekawostki:
Krystalizacja miodu nie niweluje jego wartości odżywczych. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).
Każda odmiana miodu ma inny smak i po smaku możemy miody rozróżniać. Im jaśniejszy miód - tym bardziej słodki. Można je zatem dodawać do deserów czy napojów. Miody ciemniejsze mają zawsze bardziej wyrazisty smak i służyć mogą jako dodatek do sosów czy marynat. Bardzo dobre są z domowym ciastem lub chlebkiem.
Smaki niektórych miodów
Ciekawostki:
Krystalizacja miodu nie niweluje jego wartości odżywczych. Im więcej glukozy jest w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. miód rzepakowy), im więcej fruktozy, tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).
Każda odmiana miodu ma inny smak i po smaku możemy miody rozróżniać. Im jaśniejszy miód - tym bardziej słodki. Można je zatem dodawać do deserów czy napojów. Miody ciemniejsze mają zawsze bardziej wyrazisty smak i służyć mogą jako dodatek do sosów czy marynat. Bardzo dobre są z domowym ciastem lub chlebkiem.
Smaki niektórych miodów
- gryczany - ostry,
- wielokwiatowy - łagodny,
- rzepakowy - bardzo słodki,
- wrzosowy - gorzkawy,
- koniczynowy - lekko kwaskowaty.
Produkty pszczele i ich lecznicze właściwości
Pracowite pszczółki dostarczają wielu substancji, które wzmacniają naszą odporność. Nie tylko miód leczy i daje nam odporność, ale także inne pszczele produkty takie jak pierzga, propolis i mleczko pszczele. Można je stosować razem lub pojedynczo, dodawać do leczenia farmakologicznego - wówczas uodpornią nasz organizm i skróci czas leczenia.
Propolis - żywica, którą pszczoły zbierają by uszczelnić i odkazić ul.
- podnosi odporność
- regeneruje skórę
- łagodzi ból gardła
Kuracja:
- Przeziębienia - zakupiony w aptece propolis zażywać rano i wieczorem po 15-20 kropli. Można rozpuścić roztwór w wodzie, lub zjeść z cukrem (na łyżeczkę cukru wkrapiamy krople leku).
- Zewnętrznie np. na oparzenia - nanosić maść propolisową 2-3 razy dziennie. Uwaga! Nie smarujemy skóry propolisem bezpośrednio po oparzeniu, ale oparzoną skórę przemywamy zimną wodą! Maść stosujemy gdy już oparzenie nie sprawia nam bólu.
Pierzga - to mieszanka miodu, pyłku i mleczka pszczelego. W ulu ulega fermentacji, dzięki czemu jest dla nas łatwiej przyswajalna.
- poprawia odporność
- koi nerwy
- reguluje przemianę materii
- pomaga przy anemii
Profilaktyczna kuracja
- 3 razy dziennie po łyżeczce granulek o kolorze złotobrązowym rozpuszczonych w połowie szklanki przegotowanej, letniej wody.
Mleczko pszczele
Wytwarzane jest przez gruczoły młodych pszczół karmicielek. Ma kolor biało-kremowy i konsystencję gęstej śmietany.
- zwiększa odporność
- poprawia koncentrację
- dodaje energii
Kuracja:
- W stanach wyczerpania przyjmować od 2 do 5 tygodni dwa razy dziennie - rano i wieczorem - łyżeczkę mleczka pszczelego. Najlepiej je rozpuścić trzymając pod językiem.
Więcej o leczniczym działaniu licznych gatunków miodów znajdziesz w artykule:
Chętnych pogłębiania wiedzy o uzdrawianiu zapraszamy na warsztaty
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com
Miodzio jest dobre, ale raczej nie kombinuje z nim w taki sposób. Tradycyjnie herbatka, mleko (-40 stopni) i jakoś się żyje.
OdpowiedzUsuńCiekawie napisane. Warto było tutaj zajrzeć
OdpowiedzUsuń