Ananas zwany także ananasem jadalnym lub ananasem właściwym w stanie naturalnym występuje w Ameryce Południowej. Jego angielska nazwa to "pineapple" (jabłko sosny), gdyż swoim wyglądem przypomina wyrośniętą szyszkę. Jest dużym i soczystym owocem, który wyrasta na krótkiej łodydze z rozety kolczastych liści. Dojrzewa w okresie letnim osiągając masę 1-2 kg, ale bywa też, że osiąga masę 5 kg. Jego soczysty i słodki miąższ pokryty jest niejadalnymi, twardymi łuskami, które usuwamy, a na górze owocu znajduje się korona złożona z zielonych liści. Ananas pojawił się na naszych stołach dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który to w roku 1439 zawitał na wyspę Gwadelupa. Z czasem zaczęto go uprawiać w Indii, Afryce Południowej, na Jawie i Filipinach, a potem rozprzestrzenił się ten tropikalny owoc na wszystkie kraje tropikalne. W Europie już w XVIII wieku zaczęto go uprawiać w tak zwanych "ananasarniach" - szklarniach, gdzie zapewniano mu warunki odpowiednie do wzrostu. Wiedzieli o tym Francuzi i na dworze Ludwika XIV ananas był bardzo popularnym owocem. W Polsce przez długie lata ananasa można było kupić tylko w puszce, ale na szczęście świeże owoce można już dostać w każdym osiedlowym sklepie z warzywami. Obecnie największe plantacje ananasa znajdują się w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Filipinach i na Hawajach, które to zaopatrują aż 3/4 Europy w te wspaniałe i zdrowe owoce.
Wartość odżywcza surowego ananasa (w 100 g)
Wartość energetyczna - 50 kcal
Białko - 0.54 g
Tłuszcz - 0.12 g
Węglowodany - 13.12 g (w tym cukry proste 9.85 g)
Błonnik - 1.4 g
Woda - 86%
Minerały
Wapń - 13 mg
Żelazo - 0.29 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 8 mg
Potas - 109 mg
Sód - 1 mg
Cynk - 0.12 mg
Witaminy
Witamina C - 47.8 mg
Tiamina – 0.079 mg
Ryboflawina – 0.032 mg
Niacyna - 0.500 mg
Witamina B6 - 0.112 mg
Kwas foliowy - 18 µg
Witamina A - 58 IU
Witamina E - 0.02 mg
Witamina K - 0.7 µg
sok z ananasa - 50 kcal/100 ml
ananas z puszki (w syropie) - 70-85 kcal/100 g
Właściwości ananasa
Jest naturalnym i bardzo cennym źródłem minerałów i witamin. W skład ananasa wchodzą witaminy: A, C, B1, B2, B6 oraz PP, a także kwas foliowy, fosfor, cynk, potas, miedź, żelazo i mangan (chroni organizm przed wolnymi rodnikami). Zawiera cukry proste i kwasy organiczne, estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem. Owoce są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, zaś cenne źródło bromeliny stanowi łodyga rośliny. Bromelina wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
Bromelina - Bromelaina - Cudowny enzym
Bromelina występuje przede wszystkim w świeżych owocach i jej stężenie jest wtedy największe. Dlatego zawsze kupuj ananasy świeże i dojrzałe. Unikaj natomiast owoców w puszce, które zawierają bardzo dużo kalorii i mogą przyczynić się do otyłości, a są pozbawione większości minerałów, witamin, składników odżywczych i bromeliny. Badania nad ananasem przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Maryland wykazały, że owoc ten zawiera bardzo ważny enzym - bromelinę, który ma szereg korzystnych działań dla naszego organizmu.
- zmniejsza obrzęki pourazowe (już 200mg bromeliny jest równie skuteczne w leczeniu obrzęków co niesteroidowe leki przeciwzapalne), łagodzi urazy i procesy zapalne, także pooperacyjne (szczególnie po operacji przegrody nosowej i zatok)
- wykazuje właściwości podobne do przeciwbólowych niesteroidowych leków przeciwzapalnych
- doskonale sprawdza się w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów
- skraca procesy gojenia się ran (pooperacyjnych i oparzeniowych), siniaków i stłuczeń i działa na nie odkażająco
- jest podawana w przypadku ukąszenia owadów i ugryzienia przez zwierzęta (szczególnie w Japonii i na Tajwanie)
- zmniejsza ból (medycyna sportowa), który występuje także po urazach lub zapaleniach (na przykład stawów) i wszelkich zabiegach medycznych
- zwiększa przyswajalność białek, które są materiałem budulcowym mięśni, i umożliwia ich pełniejsze trawienie, co też jest przyczyną zwiększania się masy mięśni
- obniża temperaturę ciała (podczas gorączki)
- pomaga zwalczyć dnę moczanową, łagodzi ból i dodatkowo ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru kwasu moczowego, który jest przyczyną tego schorzenia
- wspomaga pracę układu pokarmowego w procesie trawienie białek, niweluje niestrawności i zgagę, toteż ananasy zalecane są do spożycia osobom mającym problemy żołądkowe (słabe wydzielanie soków żołądkowych) i będącym na diecie z powodu zaburzeń trawienia (bromelina to enzym, który jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sam waży)
- Zapobiega zaparciom i wzdęciom, ale trzeba spożywać ananasa na surowo
- obniża ciśnienie krwi i przyczynia się też do leczenia z zapalenia żył, działa przeciwzakrzepowo (zapobiega sklejaniu się płytek krwi i rozpuszcza zakrzepy już powstałe), zapobiega chorobie wieńcowej
- może zapobiegać osteoporozie - ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi - pierwiastków, które odpowiadają za kondycję kości. Mangan ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm oraz jego wchłanianie się w tkankę kostną. Z kolei żelazo zapobiega łamliwości kości, a miedź odgrywa ważną rolę w tworzeniu kolagenu - białka wchodzącego w ich skład. Dlatego ananas, chroniąc kości, pomaga również zapobiegać osteoporozie.
- łagodzi stany zapalne płuc i oskrzeli (zmniejsza gęstość śluzu przez co może zapobiegać astmie i przewlekłym bronchitom), a płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa łagodzi kaszel
- wzmacnia układ odpornościowy (immunologiczny), a 100 g ananasa zawiera 48 mg witaminy C, co zaspokaja 80% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, niszczy zmutowane komórki rakowe, co może zapobiegać m.in. rakowi piersi, płuc, jelita grubego, jajników i skóry.
- Witamina C nie tylko wspomaga układ odpornościowy. Jest także podstawowym antyoksydantem organizmu, który broni komórki ciała przed wolnymi rodnikami.
- obniża stężenie glukozy we krwi
- pomaga przy zapaleniu zatok, łagodzi katar sienny
- pomocny w usuwaniu pasożytów z organizmu
- Pomaga w odchudzaniu (ananas wspomaga procesy przemiany materii), oczyszcza, poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu, a zawarty w ananasie błonnik pokarmowy (pektyny)wspomaga proces detoksykacji, pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Ananas jest polecany dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę gdyż jest nietuczący, często po zjedzeniu ananasa odczuwamy sytość w żołądku.
We wszelkiego rodzaju dietach odchudzających najważniejszą rolę odgrywa woda, a świetnym źródłem płynów są owoce, w których są duże ilości wody, która pomaga usunąć toksyny z organizmu oraz powoduje spadek łaknienia. Zjedzony przed posiłkiem kawałek owocu powoduje iż zjemy mniej niż zwykle.
Uwaga! Ananas, tak jak słodkie owoce, jest bogatym źródłem cukrów prostych, których nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej. Dlatego, aby zachować szczupłą sylwetkę najlepiej zjeść go w godzinach przedpołudniowych, aby organizm miał czas na spalenie nadmiaru kalorii. Najlepsze są świeże i dojrzałe ananasy, bo niedojrzałe zakwaszają organizm, a ananasy z puszki są pozbawioną witamin i składników mineralnych kaloryczną bombą.
Kiedy nie powinniśmy jeść ananasa
Chorując na cukrzycę
Muszą uważać z jedzeniem ananasa, bo jego indeks glikemiczny jest wysoki: IG=59). Dlatego też diabetycy muszą ograniczyć jego spożywanie. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść suszonych ananasów i ananasów z puszki, bo zawierają one znaczne ilości węglowodanów.
Zażywając antybiotyki
Bromelina - jak dowodzą badania naukowe - wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, zwłaszcza z antybiotykami (tetracyklina oraz amoksycylina), a także z lekami przeciwzakrzepowymi i uspokajającymi. Zjedzenie świeżego ananasa w towarzystwie zażywanych leków może zwiększyć wchłanianie przez organizm substancji czynnych w nich zawartych, a co za tym idzie - spotęgować ich działanie.
Gdy mamy alergię
Kto ma alergię na takie produkty jak: seler, pszenica, koper, koper włoski, marchew, pyłki traw - może być uczulony na bromelinę zawartą w ananasie. Osoby mające chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność, choroby wątroby i nerek też nie powinny jeść owoców ananasa ani pić soku z tego owocu.
Kobiety w ciąży
Istnieje taka teoria - nie potwierdzona badaniami naukowymi - że osoby w ciąży nie powinny spożywać ananasa, gdyż niedojrzały owoc i sok z jego liści jest szkodliwy i może przyspieszyć poród, a nawet wywołać poronienie. Dzieje się tak z powodu bromeliny, która nadmiernie stymuluje szyjkę macicy (ananas jest afrodyzjakiem). Należy zatem zachować ostrożność i nie objadać się ananasem, ani nie pić soku z tego owocu w nadmiarze. Jeżeli zjemy mały kawałek owocu, to nic nam nie grozi, ale należy unikać objadania się ananasem codziennie i nie pić soku w nadmiarze.
Kosmetyczne działanie ananasa
- Peelingi surowymi owocami - usuwają martwe komórki naskórka bez podrażniania skóry. skóry.
- Kremy i balsamy antycellulitowe - mają właściwości przeciwzapalne i doskonale nadają się do likwidacji problemów z cellulitem.
- Kremy do cery mającej problem z naczynkami zawierają wyciąg z ananasa.
- Produkcja kosmetyków - likwidujących przebarwienia skóry dzięki wysokiej zawartości wit. C.
- Sok z ananasa jest dobry na pękające wokół paznokci skórki. Aby pozbyć się tego uciążliwego problemu możemy same zrobić specjalny naturalny krem na tę dolegliwość. Wyciśnięty z ananasa sok mieszamy z łyżką stołową oliwy z oliwek, lekko podgrzewamy i moczymy w tej mieszance końce palców przez pół godziny. Możemy moczyć całe dłonie, lub natrzeć dłonie i delikatnie na koniec pomasować. Jeśli będziemy stosować tę maseczkę dla dłoni regularnie to witamina C zlikwiduje przebarwienia skóry i paznokci i zniknie problem ze skórkami.
Jakie ananasy wybierać?
Kupująca świeżego ananasa przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na jego świeży i nieuszkodzony wygląd. Wybieramy owoce nieobite, bez miękkich miejsc o złotawożółtej, niepomarszczonej skórce i charakterystycznym silnym słodkim zapachu (zwłaszcza przy koronie). Ananas powinien być jak największy, a liście na szczycie korony powinny dać się łatwo usunąć. Uwaga! Nie wybieraj ananasa o intensywnym aromacie przypominającym sfermentowany sok, bo taki owoc jest przejrzały. Unikaj owoców zapleśniałych i pomarszczonych.
Ananasy można spożywać na różne sposoby, ale najbardziej zdrowe są te surowe i dojrzałe. Z ananasa robimy dżemy, kompoty, soki, można dodawać go do sałatek owocowych, ciast czy deserów. Jako dodatek do dań obiadowych jest wyśmienity, a grillowany czy opiekany w piekarniku smakuje wybornie tak jak i suszony, kandyzowany lub dodany do produktów mlecznych. Ananas cieszy się opinią doskonałego afrodyzjaku.
Jak wyhodować ananas w doniczce
Ananas jest owocem, którego możemy sobie wyhodować nawet w domu w doniczce. Plantatorzy rozmnażają ananasy, odrywając odrosty, z których kontynuowana jest dalsza uprawa. Gdy chcemy wyhodować ananasa w domu, musimy mieć jego koronę. Odcinamy ją na równi z owocem i obrywamy dolne liście naokoło pióropusza tak, aby powstał pień na wysokość około 2 cm. Tak przygotowaną koronę ananasa odkładamy w suche miejsce, a po 3 dniach sadzimy w doniczce. Ananas jest owocem, który uwielbia słońce, toteż powinien być na ostrym słońcu w tym miejscu, gdzie słońce utrzymuje się najdłużej. Nie lubi wody, toteż podlewamy go oszczędnie, a po 1,5 roku od posadzenia nasza roślina powinna zakwitnąć. Jeżeli się tak nie stanie, to musimy użyć podstępu i obok naszej roślinki położyć jabłuszko, które wydziela substancje lotne zachęcające ananas do wydania owocu. Oba owoce możemy nakryć foliową torebką i odczekać kolejny tydzień. Po tygodniu wchłaniania przez ananas zapachu jabłka - na pewno zakwitnie i wyda owoc. Hodowla ananasa wymaga dużo cierpliwości, ale warto spróbować.
Więcej na temat uzdrawiania dowiesz się na warsztatach ajurwedy
© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz