Strony

środa, 24 września 2014

Utrata minerałów witamin i biopierwiastków w organizmie człowieka

Ciekawe czy zastanawialiście się kiedyś jakie minerały, witaminy i biopierwiastki - niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu tracimy podczas zmiany diety, wysiłku czy też niezdrowego stylu życia? Wiele osób myśli, że prawidłowo odżywia się stosując różnego rodzaju diety, ale nie zdaje sobie sprawy, że dieta nie może być monotonna, że trzeba organizmowi dostarczać na bieżąco podstawowe minerały i witaminy, aby nie chorować. Szczególnie ważne jest to wtedy, gdy nagle zmieniamy dietę i przechodzimy na zupełnie inny tryb odżywiania. I mimo iż wydaje się, że zdrowo jemy, to nie zawsze dostarczamy organizmowi podstawowych biopierwiastków by żyć zdrowo. Ale sami zobaczcie.
Czynniki powodujące utratę minerałów, witamin i biopierwiastków 

NAGŁA ZMIANA DIETY - organizm może przeżyć szok z powodu tego, że nie dostarczamy mu minerałów i witamin w produktach do których się przyzwyczaił. Dlatego trzeba stopniowo przyzwyczajać się do nowego stylu odżywiania się zapewniając organizmowi minerały i witaminy w alternatywnych produktach.

STRES - z tego powodu tracimy witaminę C, witaminy z grupy B, wapń i magnez. Spada odporność organizmu, pogarsza się wygląd skóry i pojawiają się skurcze mięśni.

NIKOTYNA - zawarta w dymie papierosowym trucizna pozbawia nas witaminy C, E i A. Z każdym kolejnym papierosem tracimy 100 mg witaminy C. Utrata tych witamin osłabia naszą odporność przed zachorowaniem na nowotwory. 

KAWA - pozbawia nas magnezu i witaminy B1, powoduje problemy z koncentracją, nadpobudliwość, zmęczenie, rozdrażnienie, nadmierne pobudzenie, drżenie mięśni i problemy ze snem.

TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE - mogą powodować utratę witaminy C, witamin B2, B6, B12, oraz niedobory cynku i magnezu. Zaburzony zostaje cały metabolizm i pojawiają się problemy z nadwagą i zasypianiem (może pojawić się też nadmierna senność). Pogarsza się nastrój i może wystąpić anemia.

MENOPAUZA - utrata witaminy C, witamin grupy B i witaminy E.

TARCZYCA - niedoczynność tarczycy i nadczynność osłabia wchłanianie witaminy B2.

ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA - ma ogromny wpływ na przyswajanie witamin i minerałów przez nasz organizm.

WYSIŁEK FIZYCZNY (pocenie się) - (treningi sztuk walki, ćwiczenia etc) - powoduje iż z potem wypłukiwane są minerały z organizmu. Pot to nie tylko woda, którą tracimy gdy zmęczymy się fizycznie. Wraz z potem wydalane są witaminy, minerały, biopierwiastki i może to doprowadzić do schorzeń i utraty sił. Tracimy sód, potas, magnez, żelazo i wapń. Każdy wysiłek fizyczny powinien być dobrze przemyślany, niedobory minerałów uzupełniane, bo w przeciwnym razie grożą nam choroby, łamliwość kości, depresje, czy też problemy z układem nerwowym. Ćwiczenia powinny być przyjemnością i prowadzić do zdrowia i wspaniałej sylwetki, ale pamiętajmy o zdrowym odżywianiu.

Pamiętajmy zatem, że organizm człowieka składa się przede wszystkim z wody (70-80%), toteż należy zadbać o to aby ją uzupełniać. Szczególnie wtedy, gdy dużo pocimy się z powodu wysiłku, temperatury czy też gdy chorujemy. Od zmian w gospodarce płynami w organizmie zależy nasza równowaga, ciśnienie krwi, temperatura ciała i stężenie związków chemicznych. Nadmierna utrata wody prowadzi do odwodnienia i obniżenia się poziomu i składu płynów ustrojowych, a także utratę ponad 20 minerałów. Białe ślady w formie wyschniętych zacieków świadczą o wydzielaniu z potem nadmiernej ilości sodu. Innym objawem utraty soli są skurcze i szczypanie, kiedy pot spływa z czoła do oczu.

Sód 

Jeden z najbardziej wydalanych pierwiastków z naszego organizmu przez pory skóry. W naszym organizmie odpowiada za funkcjonowanie mięśni, gospodarkę wodną w ciele, a w postaci soli (z chlorem) nadaje smak ulubionym potrawom. Braki sodu powodują osłabienie, nudności, męczliwość i skurcze mięśni, trudniej jest nawodnić organizm, a w skrajnych przypadkach może dojść do groźnych zaburzeń, które kończą się śmiercią. Produkty bogate w sód to jaja, orzechy, owoce i pełnoziarniste pieczywo. Dobra do picia jest woda mineralna "Muszynianka". 

Potas 

Zapasy tego pierwiastka zużywane są przy każdym ruchu. Odpowiada on za przewodzenie sygnałów nerwowych w naszym organizmie i dostarcza energii do pracy. Niedobór potasu zwany jest hipokalemią i objawia się nudnościami, męczliwością mięśni i ogólnym osłabieniem. Potas możemy uzupełnić zjadając produkty takie jak: banany, awokado, morele, daktyle, marchew, brokuły, ziemniaki, brukselkę i kapustę (zielone warzywa liściaste), jogurty i soki owocowe świeżo wyciśnięte.

Wapń 

Zawiaduje skurczami mięśni i przewodzi impulsy nerwowe. Niedobór wapnia powoduje sztywność mięśni i skurcze. Wapń powinien być na bieżąco uzupełniany, bo odpowiada też za stan naszych kości. Dla lepszego przyswajania wapnia dobrze jest spożywać witaminę D, której mogą występować znaczne niedobory jeżeli nie wychodzimy na słońce. Źródłem wapnia są jaja i produkty mleczne, rośliny strączkowe, zielone warzywa i żółte sery.

Magnez 

Wprawia w ruch mięśnie i dostarcza nam energii. Brak magnezu prowadzi do zawrotów głowy i zmęczenia. Magnez znajdziemy w takich produktach jak: orzeszki piniowe, brązowy ryż, gorzka czekolada, kakao, produkty mleczne, jaja, kapusta, ziemniaki, rośliny strączkowe.

Żelazo 

Zapewnia nam odporność i obecne jest w orzechach, rybach, jajach, mleku, szpinaku i brokułach. 

Cynk, Miedź, Nikiel, Chrom, Ołów 

Pierwiastki te tracimy z potem, ale są to niewielkie straty i rzadko odczuwalne. Pamiętaj jednak że w czasie intensywnych biegów czy też ćwiczeń - trzeba zwiększyć dawkę cynku, bo pierwiastek ten podtrzymuje układ odpornościowy. 

Dobrze jest więc po każdym fizycznym wysiłku uzupełnić utracone minerały zjadając kawałek dobrej czekolady. Brązowy cukier (z trzciny cukrowej) - dodaje nam energii, a cukier biały jest niezdrowy (rakotwórczy).  Bogatym źródłem witaminy C, E i beta-karotenu są: kiwi, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, nektarynki, brzoskwinie, marchew, sałata, brokuły, pomidory.

Jeżeli podejmujemy decyzję nagłej zmiany diety i z diety mięsnej przechodzimy na odżywianie wegetariańskie - to należy zadbać o to, aby zawarte w mięsie minerały, witaminy i biopierwiastki odpowiednio uzupełnić przez spożywanie produktów takich jak soja, rośliny strączkowe, ziarna zbóż. Najważniejsza dla organizmu jest odpowiednio zbilansowana dieta, która nam zapewni wszystkie potrzebne minerały. Dobrze włączyć do wege diety ciastka zbożowe lub takie, które zawierają owoce. Mogą to być ciasteczka "Złoty Łan", "Serca Rodzinne", czy "Novers" z owocami leśnymi. 

Każda zmiana diety powinna być przemyślana i odpowiednio wprowadzona, bo nagłe pozbawienie organizmu potrzebnych substancji dostarczanych przez np. mięso - może być dla niego szokiem, który spowoduje nagłą utratę minerałów, biopierwiastków i witamin, ale także utratą sił, słabością i ogólnym zmęczeniem organizmu. Dajmy organizmowi czas, aby się do nowej diety przyzwyczaił i łagodnie mógł przestawić się na zdrowy styl życia. 

Więcej na temat biopierwiastków, witamin i minerałów:


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz