niedziela, 15 czerwca 2014

Anyż biedrzeniec - działanie, zastosowanie

Anyżek - dawna nazwa "hanyż", biedrzeniec - (Pimpinella anisum L.)


Anyż znany jest już od ponad 4 tysięcy lat. Egipcjanie cenili anyż za uzdrawiające działanie, a w Chinach, skąd wywodzi się anyż, szczególnie jego gwiaździsta odmiana, był bardzo ceniony i wykorzystywany jako przyprawa. Szerokie zastosowanie znajduje także w ziołolecznictwie, a uprawiany jest w basenie Morza Śródziemnego i w Afryce. Anyż wielbili Grecy, popularny był w Imperium Rzymskim, a w Polsce wykorzystywany szczególnie przy produkcji nalewek. Jako przyprawa w Polsce anyż jest rzadko stosowany. Lecznicze właściwości anyżu znajdziemy w olejku eterycznym i w nasionach.

Właściwości anyżu
  • Okłady z anyżu (olejek, napar) łagodzą młodzieńczy trądzik i wysuszają skórę. 
  • Przyśpiesza trawienie, łagodzi zgagę i niestrawność, szczególnie męczące gazy i uczucie zbyt pełnego brzucha
  • Łagodzi astmę (inhalacje z dodatkiem paru kropli olejku anyżowego) i choroby układu oddechowego (koklusz)
  • Działa wykrztuśnie, rozluźniająco, rozkurczowo i odtruwająco
  • Zwalcza zapalenia oskrzeli, bardzo ciężki i suchy kaszel
  • Działa moczopędnie
  • Odświeża oddech (regularnie stosowany)
  • Podnosi potencję - to naturalny afrodyzjak
  • Jest pomocny w leczeniu z impotencji i oziębłości
  • Wspomaga proces laktacji (pomaga matkom karmiącym wyprodukować więcej mleka)
  • Usuwa nudności (dobry na kaca ;-)
  • Pobudza (dodany do napojów)
  • Łagodzi kolki niemowlętom i dzieciom
  • Łagodzi nudności i niestrawności u ludzi starszych 
  • Antyspazmatyczne właściwości nasion anyżu powodują, że jest on pomocny przy bólach menstruacyjnych
Olejek anyżowy - Używany do skrapiania pomieszczeń - odstrasza różne robactwo (wszy) i działa przeciw świerzbowi. Dodawany do kąpieli - relaksuje i odpręża ciało narażone na duży wysiłek fizyczny. Wykorzystywany w masażach przez sportowców - rozgrzewa mięśnie.

Ziele anyżu było również bardzo dobrze znane starożytnym Grekom. Dioscorides w I wieku pisał, że anyż "ogrzewa, osusza, rozkłada, ułatwia oddychanie, łagodzi ból, prowokuje oddawanie moczu oraz łagodzi pragnienie."  

Ziele anyżu to sposób na pozbycie się tłustej skóry, jest stosowane w celu poprawienia pamięci, łagodzi męczące kaszle, pomaga w produkcji mleka u matek karmiących, działa jako naturalny związek zobojętniający kwasy w niestrawności czy w czasie zgagi.  

RECEPTURA

Zagotuj około 1 l wody, następnie dodaj 4 łyżki ziela do gotującej się wody i zmniejszając ogień wolno gotować na malutkim ogniu aż do odparowania połowy wywaru. Przecedzić, i do ciepłego jeszcze wywaru dodać 4 łyżeczki miodu. 

Używać:

Na złagodzenie kaszlu - 2 łyżeczki syropu co kilka godzin.
Na poprawę pamięci - 2 łyżki trzy razy dziennie.
Na problemy skórne - Na produkcję mleka - Na złagodzenie dolegliwości żołądkowych - pić herbatkę ziołową 2 razy dziennie. 

UWAGA: Olejek anyżowy może być używany tylko pod nadzorem profesjonalisty zielarza. Nie brać anyżu w czasie ciąży, z wyjątkiem ilości używanych normalnie w czasie gotowania.

Uwaga: Nadużycie anyżu może wywołać uszkodzenie nerek, a także wywołuje uczucie ogłupienia.

Polska importuje anyż z okolic Hiszpanii, ale jeżeli chcesz wyhodować własną roślinkę to dobrze rośnie posiany latem w suchej ziemi. Aby ujrzeć plony trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać cztery miesiące. Magia mówi, że anyż odmładza, gwarantuje spokojny sen, odgania koszmary nocne i lęki, a także wzmaga możliwości i zdolności jasnowidzenia, aktywizuje Trzecie Oko, pobudza zdolności parapsychiczne i intuicję. 



Więcej na temat uzdrawiania dowiesz się na warsztatach ajurwedy


© Wszelkie prawa do publikacji zastrzeżone przez: ajurweda.blogspot.com


1 komentarz:

  1. Wszystko ladnie opisane tylko jaki wybrac ANYZ,gwiazdkowy z nasionami ,owoce/ czy owoc anyzu,drobniutki

    OdpowiedzUsuń